'Overheid moet zelf meer daadkracht tonen tegen regeldruk'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

De overheid moet meer daadkracht tonen om overbodige regelgeving voor het bedrijfsleven weg te nemen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de uitspraken die minister Kamp gisteren deed in de Tweede Kamer.

'Overheid moet zelf meer daadkracht tonen tegen regeldruk'

De minister van Economische Zaken suggereert dat ondernemingen zelf meer moeten aangeven waar de pijn zit als het om regeldruk gaat. Dat is precies wat bedrijven en branches al doen, stellen de ondernemersorganisaties.

Concrete voorstellen

Veel branches, van metaal tot uitzendsector, hebben al in kaart gebracht waar zij verstrikt raken in regelgeving. Ze hebben uitgewerkte inventarisaties klaarliggen met concrete voorstellen om regelgeving te versimpelen. Deze knelpunten liggen bij Economische Zaken op tafel en er is meer snelheid nodig om deze op te lossen. Het bedrijfsleven staat te trappelen om samen met het kabinet aan de slag te gaan, ook om toezichtlasten te verminderen.

Teveel nieuwe regels

Daarnaast vinden de ondernemersorganisaties dat er op dit moment teveel wetgevingsinitiatieven op tafel liggen die juist leiden tot méér regeldruk en lasten. Bijvoorbeeld de voorstellen om toezichtkosten door te rekenen aan bedrijven, voorstellen die het moeilijker maken om zzp’ers in te zetten of de vergaande meldplichten en boetes voor het mkb op het vlak van privacy. Stuk voor stuk initiatieven die Kamps uitspraken tegenspreken.

Overheid moet verantwoording nemen

Het lijkt erop dat de politiek in het algemeen wel voorstander is voor minder regeldruk voor bedrijven, maar als het om een beleidsterrein gaat waar men zelf verantwoordelijk is, blijft de neiging toch vooral om met meer wet- en regelgeving te komen. De verantwoordelijkheid voor minder regeldruk moet liggen bij degene die nieuwe regelgeving voorstelt, niet bij de bedrijven die juist hun best doen om knelpunten aan te dragen, aldus de ondernemersorganisaties

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!