Overheidsgarantie voor kredietverlening bedrijfsleven

  • Financieel & Juridisch

Het bedrijfsleven kan vanaf volgend jaar permanent een beroep doen op de overheidsgarantie voor kredietverlening. Volgens de werkgeversverenigingen is dit een welkome steun in de rug van het bedrijfsleven. Vooral het miden- en kleinbedrijf profiteert hiervan.

Overheidsgarantie voor kredietverlening bedrijfsleven

Financiering van het bedrijfsleven staat onder druk door de huidige economische situatie, maar ook door de wet- en regelgeving op de bankensector, dat het uitleenvermogen beperkt.

Verleiden


MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de verlenging van de Garantieregeling Ondernemersfinanciering (GO-regeling) en de borgstellingsregeling voor het mkb (Bmkb). In deze economisch slechte tijden is het goed dat de overheid banken blijft verleiden om bedrijven, waarbij banken terughoudend zijn met financieren als gevolg van onvoldoende onderpand, met deze garantieregelingen over de streep te trekken, aldus de ondernemersorganisaties. De groei van de economie moet immers wel gefinancierd worden.

Politiek


Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW moet de politiek zich tegelijkertijd ook realiseren dat de kredietverlening mede wordt geremd doordat banken te maken hebben met een stapeling aan regelgeving. Door deze eisen kunnen zij minder krediet uitlenen. Zo'n 52 procent van de mkb-bedrijven, die een kredietaanvraag doet bij een bank, krijgt nu geen lening vanwege een te hoog risicoprofiel. Bij het grootbedrijf is dat in slechts 4 procent het geval. Dat blijft uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!