Overijssel investeert in innovatie

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Provincie Overijssel

Met de Innovatieregeling investeert de provincie Overijssel extra in innovatieve projecten.

Overijssel investeert in innovatie

Manisch depressieve patiënten kunnen op korte termijn zelf de hoeveelheid lithium in hun bloed meten. Een teveel van dit medicijn kan gevaarlijk zijn. De ontwikkeling van het metertje is dus een waardevolle innovatie. De toekomstige locatie van de ‘uitvinder' -het bedrijf Medimate- is de High Tech Factory op de campus van de Universiteit Twente. De provincie Overijssel investeert extra in deze productiefaciliteit zodat nog meer bedrijven in de microsystemen- en nanotechnologie, die zelf niet over een productieomgeving beschikken, kunnen werken aan hun producten.

Innovatieregeling
Met de Innovatieregeling investeert de provincie Overijssel extra in innovatieve projecten. Het doel daarvan is om de economische structuur in de provincie te versterken en nieuwe werkgelegenheid te creëren. De High Tech Factory op de campus van de Universiteit Twente, verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, is hier een goed voorbeeld van. Er zijn ieder jaar weer studenten en promovendi met een vinding die een bedrijf starten. Zo zijn er inmiddels meer dan 40 bedrijven ontstaan uit MESA+. Deze zogenaamde ‘spin-off bedrijven' hebben vaak behoefte aan een ruimte waar zij kunnen werken en waar zij hun producten kunnen ontwikkelen en produceren. De High Tech Factory biedt deze, vaak kleine bedrijven, faciliteiten en (productie) ruimte.

Medimate
Medimate, gespecialiseerd in kleine meetapparatuur, is een voorbeeld van een spin-off. De producten die Medimate ontwikkelt zijn van grote waarde voor professionals en patiënten in de zorgsector. Zo heeft het bedrijf een metertje ontwikkeld waarmee manisch depressieve patiënten zelf de hoeveelheid lithium in hun bloed kunnen meten. Veel manisch depressieve patiënten maken gebruik van het medicijn lithium. Een te hoog lithiumgehalte in het bloed vormt een ernstig risico voor deze groep mensen, daarom is het zelfstandig testen van het bloed een uitkomst. Op deze manier kan vergiftiging op tijd worden gesignaleerd en worden ziekenhuisopnames voorkomen. Een druppel bloed is al voldoende voor de ‘Medimate Multimeter' om binnen enkele minuten uitsluitsel te geven. Het is in de toekomst wellicht zelfs mogelijk om na een aantal aanpassingen ook andere stoffen te meten met deze meter zodat ook andere patiënten er gebruik van kunnen maken.

Goede investering
Nanotechnologie maakt het mogelijk om objecten te onderzoeken en te bewerken op microniveau. Dit biedt  veel mogelijkheden voor toepassingen in de zorg, maar ook bij de ontwikkeling van consumentenproducten en milieuvraagstukken. Met de High Tech Factory kunnen nog meer bedrijven werken aan innovatieve producten die een ware aanwinst zijn. Daarom investeert de provincie Overijssel extra.

 

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!