Overijsselse olie valt in de smaak

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Overijssel

Kun je koolzaadolie eten dan? Jazeker! Onder de naam Brassica brengt Koolzaadvereniging Colzaco U.A. koolzaadolie op de markt als spijsolie. Door de gezamenlijk koolzaad op te kopen en verwerken probeert Colzaco het rendement van het gewas koolzaad te vergroten. De vereniging is in 2006 opgericht en telt inmiddels 120 leden, met name uit Overijssel en Gelderland.

Overijsselse olie valt in de smaak

De afgelopen twee jaar heeft Colzaco verschillende mogelijkheden onderzocht om koolzaad te verwerken, tot onder meer biodiesel, koek en stro.  Dat leverde te weinig op, waarop Colzaco heeft besloten om zich te concentreren op de productie van koolzaadolie als spijsolie.

Finalist
Brassica olie was in 2009 finalist voor smaakvol 2009. Een hele eer. Een vakjury heeft honderden inzendingen uit het hele land beoordeeld op smaak, authenticiteit, puurheid,  verhaal, originaliteit, verpakking, beschikbaarheid en ondernemerschap. Brassica olie was één van de  zes finalisten. Dat betekende dat de koks van de Librije aan de slag zijn gegaan met Brassica olie. 

Innovation Award
In januari 2010 deed Brassica olie mee aan de Horecava innovation award en werd daar uitgeroepen tot winnaar in de categorie food & beverage.  
Uit het juryrapport: "Een opvallend en gedurfd initiatief van vaderlandse bodem. Een gezond product, met heel weinig verzadigde vetzuren. Alternatief in de keuken voor olijfolie en zonnebloemolie, al is de range nog beperkt. Product moet zich verder ontwikkelen, maar is innovatief en verrassend."

Blij
De provincie Overijssel is heel blij met deze erkenning voor de innovatieve boeren in de provincie. Overijssel is een provincie met een sterke agrarische sector. Om sterk te blijven moet de sector innoveren en de provincie ondersteunt daarbij. Colzaco heeft dan ook van de provincie een bijdrage uit de landbouwinnovatieregeling gekregen om het product verder te ontwikkelen en op de markt te zetten. De doorontwikkeling van Brassica olie is een vrij omvangrijk project. 

Steun
De provincie steunt echter ook agrariërs met een wat beperktere innovatie opgave. Boeren kunnen een kennisvoucher aanvragen waar 75% van de kosten voor onderzoek tot een max van € 6.500,- vergoed worden. Geinteresseerden kunnen hiervoor terecht bij Stimuland. Op www.innovatieinbeeld.nl zijn meer voorbeelden van innovaties in de Overijsselse landbouw te vinden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!