Overname MSD Oss, voormalig Organon, mislukt door moederbedrijf Merck

  • Farma & Zorg
  • Bron: Omroep Brabant

De deal rond de overname van MSD in Oss is mislukt.

Overname MSD Oss, voormalig Organon, mislukt door moederbedrijf Merck

Gesprekken met verschillende externe partijen over een mogelijke overname van MSD in Oss hebben niets opgeleverd. Er was wel een overnamekandidaat maar het Amerikaanse moederbedrijf Merck ging niet akkoord met de voorwaarden voor overname. Dat maakte het farmaceutisch bedrijf woensdagmorgen bekend.

MSD onderzocht sinds vorig jaar de mogelijkheden om banenverlies te voorkomen, nadat het Amerikaanse moederbedrijf Merck een grootse reorganisatie aankondigde. Het moederbedrijf van MSD besloot afgelopen zomer de onderzoeksafdeling in Nederland naar Amerika te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor komen 2175 van de 4500 banen te vervallen, waaronder duizend hoogopgeleide onderzoekers.

Kort geding
De ondernemingsraad van MSD, de raad van commissarissen en de vakbonden zijn zeer verontwaardigd dat de onderhandelingen over een overname 'eenzijdig zijn afgebroken''. Zij eisen in een kort geding dat de afspraken die zij maakten met Merck en de directie van MSD/Organon over het verkennen van alternatieven van het eerder aangekondigde massa-ontslag worden nageleefd.

Tijdens een onderzoeksperiode van een half jaar hebben de betrokken partijen verschillende alternatieven voor de vestigingen in Oss en Schaijk bekeken. MSD-Organon concludeert dat dit 'helaas geen haalbaar extern alternatief heeft opgeleverd' voor een herstructurering van de onderzoeksactiviteiten. Het bedrijf heeft alle 4000 medewerkers woensdag op de hoogte gebracht. Dinsdagavond werd nog gemeld dat MSD overeenstemming had bereikt over een gedeeltelijke overname van het bedrijf.

Teleurstellend en moeilijk
"De onderzoeksperiode was complex en is constructief en in nauwe samenwerking met alle partijen verlopen. De uitkomst is dan ook teleurstellend en moeilijk voor ons'', zei directievoorzitter Joep Pluymen van Organon en Organon BioSciences. Hij voegde eraan toe dat MSD-Organon nu kijkt naar interne mogelijkheden om wellicht een deel van de onderzoeksafdeling te kunnen behouden. In dit scenario denkt het bedrijf aan de vorming van een klein 'center of excellence' binnen het bedrijf.

Het bedrijf benadrukt dat er geen garantie is voor succes, maar hoopt in de komende weken de analyse te kunnen afronden. "Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega's verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om constructieve oplossingen te onderzoeken'', zei Pluymen.

Ook minister Verhagen van Economische Zaken noemt het teleurstellend dat de gesprekken niet tot resultaat hebben geleid. "Het is teleurstellend dat de onderhandelingen van MSD tot dusver geen resultaat hebben gehad en de onzekerheid voor de werknemers voortduurt'', aldus Verhagen woensdag. "Ik heb persoonlijk intensieve gesprekken gevoerd over mogelijkheden om kennis en werk voor Nederland te behouden. Ook premier Rutte heeft zich

daarvoor ingezet.'' Zijn bemoeienis is nog niet klaar, aldus Verhagen. "Ik blijf nauw in contact met alle betrokkenen en ben natuurlijk beschikbaar voor verdere gesprekken'', liet hij via een woordvoerder weten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!