Plan Distribution2020 moet problemen rond stadsdistributie aanpakken

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Dinalog

Vorige week heeft de Kick-off plaats gevonden van het innovatieproject in het kader van de MIT IPC regeling. In dit project gaan 13 deelnemende bedrijven samen aan de slag om innovatieve oplossingen uit te werken rondom verschillende aspecten in de stedelijke omgeving.

Plan Distribution2020 moet problemen rond stadsdistributie aanpakken

Stadsdistributie is in toenemende mate een probleem vanwege milieuregels, venstertijden, strenge eisen van klanten, etc. Dit maakt het steeds lastiger voor logistieke dienstverleners om in de stad hun producten af te leveren. Er zijn al verschillende innovatieve oplossingen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 'city hubs' waar spullen voor verschillende winkels aan de rand van de stad worden afgeleverd en met één milieuvriendelijke vrachtwagen de stad worden in gebracht.

Distribution2020

In het Distribution2020 project wordt een regiecentrum ontwikkeld waarin verschillende disciplines rondom stadsdistributie aan bod komen. Zo wordt er gewerkt aan het innovaties voor het voertuig zelf zoals een beweegbare laadvloer en intelligente connecties met het regiecentrum. Voor de bouwlogistiek wordt gewerkt aan een verdeelsysteem waarbij minder zware vrachtwagen met exact de juiste lading on-time op de locatie worden afgeleverd. Ook de retail vormt een belangrijk onderdeel van het project. Door de koppeling van lokale voorraden van verschillende winkeliers kunnen klanten producten vaak binnen dezelfde dag meenemen of thuis geleverd krijgen. Als 4de onderwerp komt de aflevering aan bod: dit kan met een eigen afleverkast aan huis of in een verzamelkast aan de rand van de straat of wijk. Hierbij is het real-time volgen van de verpakking een belangrijk onderdeel.

Subsidie

Er zijn al enkele gemeenten die hebben aangegeven erg geïnteresseerd te zijn in de uitkomst van het project. Zij kunnen de uitkomsten van dit project gebruiken om beleidsplannen te maken rondom stadsdistributie.

De deelnemende bedrijven gaan de komende twee jaar aan de slag met een zogenaamde MIT IPC-regeling. Het ministerie van Economische zaken verleent 364.000 euro subsidie aan Distribution2020. Door een eigen bijdrage van de bedrijven bedraagt de totale investeringssom van het innovatieproject 750.000 euro.

Samenwerking

De samenwerking is tot stand gekomen door Dinalog, de Kamer van Koophandel en de Stichting Innovatie en Samenwerking. Dinalog en de KvK hebben de deelnemende bedrijven samengebracht. De Stichting Innovatie en Samenwerking heeft de aanvraag geschreven en ingediend.

Meer informatie over dit project? Neem contact op met Coen de Lange

Meer informatie over TKI Dinalog:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!