Politiek moet afzien van bankenbelasting'

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Nederland

Schrap de bankenbelasting en eis openheid over de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Die oproep deed voorzitter Hans Biesheuvel vanochtend in de Tweede Kamer.

Politiek moet afzien van bankenbelasting'

Volgens Biesheuvel is het afknijpen van de kredietverlening het grootste probleem van dit moment voor mkb-ondernemers. De voorgenomen bankenbelasting, waar in politiek Den Haag brede steun voor is, zal het probleem alleen maar verergeren, meent hij. ‘Het sentiment om banken te straffen gaat niet helpen. Concreet zal de belasting betekenen dat er vijf miljard euro minder beschikbaar is voor kredietverstrekking.’

Aanscherpingen zouden wel nodig zijn waar het gaat om transparantie. MKB-Nederland probeert al langer vergeefs cijfers te krijgen over de kredietverstrekking aan specifieke sectoren en kleinere bedrijven. ‘We krijgen alleen maar totaalcijfers over de kredietverstrekking aan het gehele bedrijfsleven, waaruit zou blijken dat er niets aan de hand is. Dat strookt niet met wat wij horen.’ De politiek zou moeten afdwingen dat de gegevens snel boven tafel komen, in ieder geval bij de instellingen die staatssteun ontvangen.

Aanbestedingswet
Biesheuvel verbaast zich erover dat het wetsvoorstel voor een nieuwe Aanbestedingswet nog altijd niet is behandeld door de Tweede Kamer. ‘Dat stelt bijzonder teleur. De wet is in de basis goed en moet daarom snel behandeld en aangenomen worden.’ Hij zei erbij dat de Gids proportionaliteit, waarin richtlijnen staan voor aanbestedingen onder de Europese drempelwaarden, wat hem betreft in de wet verankerd moet worden. D66 dient een amendement in om dat te regelen, lichtte Kamerlid Verhoeven van die partij onlangs toe.

VVD-Kamerlid Ziengs, die optrad als voorzitter tijdens het gesprek, legde uit dat de behandeling van het voorstel door een overvolle agenda nog niet heeft plaatsgevonden. Hij zei dat de Kamer er wel degelijk groot belang aan hecht en de behandeling zo spoedig mogelijk wil laten plaatsvinden.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!