PPM Oost financiert bouw revolutionaire 2-bladige windturbine

  • Innovatie & MVO

2-B Energy uit het Overijsselse Hengelo verwacht de eerste revolutionaire windmolen begin volgend jaar bij de Eemshaven neer te zetten, met steun van onder meer Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost).

PPM Oost financiert bouw revolutionaire 2-bladige windturbine

Een offshore windturbine met twee in plaats van drie bladen, waarop helikopters voor onderhoud kunnen landen en die windenergie op zee tot 40 procent goedkoper kan maken. Dat is het concept van deze nieuwe windmolen.

“De offshore windturbine van 2-B Energy is een gamechanger”, verwacht PPM Oost-directeur Marius Prins. “Windenergie moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het behalen van duurzame energiedoelstellingen. Om de windmolens op zee rendabel te maken, moeten ze groot zijn en op plekken staan met veel wind. Op zee is daardoor veel meer geschikt dan op het land. Probleem is nu nog dat kilowattuurprijs op zee veel hoger ligt dan op het land. Alleen al omdat je er voor onderhoud met een boot naar toe moet. De tweebladige windturbine van 2-B Energy kan ervoor zorgen dat de kosten van een kilowattuur op zee gelijk worden aan de huidige kilowattuurprijs van een windmolen op het land.”

De realisatie van de windturbine in de Groningse Eemshaven wordt mogelijk gemaakt door een kapitaalinjectie van PPM Oost samen het Franse Truffle Capital (Parijs) en Shell Technology Ventures. In 2016 moeten twee turbines voor de kust van Schotland verrijzen. De nieuwe windturbine heeft twee bladen met een lengte van ruim 140 meter en een vermogen van 6 megawatt.

Helikopter

Bij 2-B Energy heeft een team van veertien windprofessionals in het Overijsselse Hengelo sinds 2007 gewerkt aan de tweebladige turbine. Het voordeel van de twee bladen is dat helikopters op het platform van de turbine kunnen landen als de bladen in horizontale stand worden stilgezet. Op deze manier kan veel gemakkelijker onderhoud aan de turbine worden gepleegd. Daarmee kunnen eventuele storingen aanzienlijk sneller worden verholpen waardoor de beschikbaarheid van de windmolen verhoogd wordt en de kostprijs van een kilowattuur lager. 2-B Energy maakt voor een deel gebruik van bestaande componenten en bewezen technieken, die op een andere wijze worden toegepast. Hierdoor is het aantal storingen naar verwachting lager. Tevens is de te verwachten levensduur van de windmolen verlengd. Het ontwerp is gecertificeerd door het internationale offshore certificeringcentrum DEWI-OCC.

Eemshaven

De windturbine van 2-B Energy moet zich gaan bewijzen op land in de Eemshaven. Voor de bouw zijn miljoenen euro’s nodig. Behalve een investering van de bestaande aandeelhouder Truffle Capital, investeren ook de minderheidsaandeelhouders PPM Oost en Shell Technology Ventures, en stellen Scottish Enterprise, het Engelse Department of Energy and Climate Change (DECC) en de Rabobank een belangrijk deel van het benodigde kapitaal beschikbaar. 2-B Energy streeft ernaar vanaf 2018 de nieuwe turbine in serie te kunnen gaan produceren.

Doorbraak

CEO Herbert Peels van 2-B Energy spreekt van een ‘doorbraak’ in het geval de tweebladige offshore windturbine over enkele jaren de markt haalt. “Een offshore turbine met twee bladen zoals door ons team ontworpen is een totaal nieuwe toepassing. Met deze turbine zullen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de kostenreductie van wind op zee. Een ander positief punt is dat de Nederlandse en Britse overheden dit project ondersteunen. Zo wordt het een samenwerking tussen publieke en private partijen met heel veel potentie.”

Werkgelegenheid

PPM Oost-directeur Prins ziet de investering ook als een zeer kansrijk project voor de regio Twente. “2-B Energy is een prachtig bedrijf en ze schakelen ook nog eens regionale leveranciers in. Dat betekent dat twee van onze topsectoren, High Tech Systems & Materials en Energie- en Milieutechnologie, profiteren van deze investering. In de zin van extra werkgelegenheid én omdat het gaat om zeer uitdagende, innovatieve opdrachten.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!