PPM Oost investeert in bouw van tweede bio-energiecentrale in Ede

  • Innovatie & MVO
  • Bron: PPM Oost

PPM Oost investeert vanuit Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) in de bouw van een tweede bio-energiecentrale in Ede. De centrale van MPD Groene Energie wordt neergezet in Park Reehorst en gaat warm water leveren uit resthout aan onder meer scholen en woningen op Kenniscampus Ede.

PPM Oost investeert in bouw van tweede bio-energiecentrale in Ede

Samen met de eerste bio-energiecentrale aan de Dwarsweg in Ede worden in de loop van 2017 in totaal 15.000 huizen, scholen en bedrijven duurzaam verwarmd.

MPD Groene Energie, voorheen bekend als Bio-Energie De Vallei, bouwde in 2013 mede door een investering van PPM Oost uit Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) de eerste bio-energiecentrale, die inmiddels duizenden huizen en een zwembad duurzaam van warm water voorziet. Dat traject verliep zo succesvol dat al is gestart met een uitbreiding van de eerste centrale met een tweede ketel. De eerste centrale gaat volgend jaar 8.000 huizen en bedrijven verwarmen. PPM Oost investeerde via IEG ook mee in deze twee financieringsrondes.

Financieringspartners

De nieuwe financieringsronde realiseert PPM Oost vanuit het IEG fonds, gezamenlijk met de financieringspartners Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank), MPD Groene Energie en het Nationaal Groenfonds. Deze investering stelt MPD Groene Energie in staat om behalve de tweede energiecentrale te realiseren ook het groene warmtenet Ede uit te breiden.

Schoolvoorbeeld

Marius Prins, directeur van PPM Oost, is onder de indruk van het tempo en de professionaliteit waarmee MPD Groene Energie het groene warmtenet Ede verder uitrolt. “MPD Groene Energie is een schoolvoorbeeld van hoe je een duurzaam warmtenet opzet. De ondernemers beheersen alle aspecten: van de financiering en de afnemers, tot bouw, beheer en levering. Het hele traject verloopt binnen budget en precies volgens planning. Dat is een unicum”, vertelt Prins. Hij wijst erop dat MPD Groene Energie de komende jaren een prominente rol kan spelen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincie Gelderland.

Jemy Pauwels, sectormanager Cleantech Energy van PPM Oost, is trots op dit initiatief. “MPD Groene Energie is een van de parels in het portfolio van negentien bedrijven waarin de sector Cleantech Energie van PPM Oost inmiddels heeft geïnvesteerd. Dit specifieke portfolio van bedrijven en projecten wordt de komende periode verder uitgebreid. MPD Groene Energie neemt daarbinnen een belangrijke strategische positie in.”

Ambitie

De directie van MPD Groene Energie, bestaande uit eigenaar Gé Zijerveld en projectdirecteur Valentijn Kleijnen, zit ondanks het huidige succes niet stil. Ze ziet ook een maatschappelijke rol weggelegd voor MPD Groene Energie. Kleijnen: “We willen investeren in de Edese samenleving. Bijvoorbeeld door mee te werken aan de educatie van toekomstige generaties over de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. In de nieuw te bouwen Bio-Energiecentrale Ede in Park Reehorst is daarom een educatief leslokaal meegenomen. Hier is het mogelijk lessen over duurzame energie in een “echt” werkende centrale aan te bieden aan leerlingen van de basisschool tot studenten in het hoger onderwijs. Ook willen we mensen met een arbeidsbeperking inzetten in de duurzame biobased keten die in de Gelderse Vallei aan het ontstaan is.”

Derde bio-energiecentrale

MPD Groene Energie bekijkt de mogelijkheden om in 2017 een derde bio-energiecentrale in Ede-Noord te realiseren. Daarnaast wordt innovatief onderzoek verricht naar het inzetten van laagwaardige biomassa als blad, bermgras, heide en naalden, naast de gebruikelijke houten biomassa. Hiervoor moet een nieuw type installatie of een andere opwaarderingsmethode worden ontwikkeld.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!