'Privacy is een kans, geen administratieve last'

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: SIDN

Sinds 25 mei moeten alle Europese bedrijven zich houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Privacy Designer, mede tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het SIDN fonds, is een gratis platform dat bedrijven helpt om aan deze wet te voldoen.

'Privacy is een kans, geen administratieve last'

Privacy Designer is een initiatief van Privacy Company en SURFnet. Privacy Company biedt advies, training en tools om bedrijven te helpen om met de nieuwe Europese privacywetgeving om te gaan. SURFnet is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Voor kleinere organisaties is het inschakelen van een specialist vaak te duur. Tegelijk ontbreekt het zulke organisaties vaak aan kennis. Privacy Designer is bedoeld om zulke organisaties te helpen. Privacy-adviseur Lennart Huizing licht toe.

Hoe werkt Privacy Designer precies?

Lennart: “Het is een portal dat uit 2 onderdelen zal bestaan: een risicoanalyse en een deel met oplossingen. In het risico-gedeelte krijg je een idee van de risico’s die je product of dienst creëert voor de betrokkenen. Wat zijn gevoelige plekken? Waar schuilen gevaren? Door deze risicoanalyse in te vullen, word je gedwongen om na te denken over de manier waarop je omgaat met persoonsgegevens. Daarnaast is er een praktisch gedeelte. Hier vind je een stappenplan waarmee je in actie kunt komen. Ook geven we suggesties voor oplossingen. Privacy Designer is een doorontwikkeling van een ander project dat als pioniersproject door SIDN fonds werd ondersteund: Big Privacy. Dit is een framework dat bedrijven helpt om al in de designfase van een dienst rekening te houden met de privacy van gebruikers. Dat heet ook wel privacy by design.”

Hoe belangrijk was de ondersteuning van het SIDN fonds voor jullie?

Lennart: “Heel belangrijk. Zonder het SIDN fonds zou dit platform er nooit komen. De nieuwe privacywetgeving is heel complex. Het is een van de heftigste dossiers die ooit op Europees niveau is behandeld. De ontwikkeling van dit platform is daarom een enorme klus. Privacy Company heeft simpelweg niet de middelen om de benodigde investering in zijn geheel op te brengen. Privacy Company en SURFnet investeren nu 50% van het bedrag, het fonds neemt de andere helft voor zijn rekening.”

Was het makkelijk een aanvraag te doen bij het SIDN fonds?

Lennart: “Op zich wel. We kenden het fonds natuurlijk al omdat zij ons Big Privacy-project ondersteunden. Onze eerste aanvraag werd echter afgekeurd. Dat was jammer maar ook terecht. Gelukkig was de afwijzing tegelijk een uitnodiging om het beter te doen. Zij waren enthousiast over ons idee, we moesten alleen duidelijker maken wat we wilden met het platform. De feedback was zo goed dat we daar direct mee aan de slag konden. Het fonds heeft ons zo geholpen om de dienst beter te maken.”

Hebben jullie nog meer gehad aan het SIDN fonds?

Lennart: “Tijdens het aanvraagproces woonden we een heel productieve meeting bij die het fonds organiseerde. Dit gaf ons veel inzichten. Ons verdienmodel is gebaseerd op het strategisch advies dat we daar kregen. Het is de bedoeling om in de toekomst commerciële diensten aan het platform op te hangen, zoals begeleiding bij het melden van datalekken. Ze raadden ons aan om niet meteen een compleet platform te willen bouwen, maar ons te concentreren op het deel dat we snel konden opleveren. Het gratis gedeelte als eerste. Die extra diensten komen later wel. Deze manier om naar het project te kijken was heel nuttig. Ook brachten ze ons in contact met mensen die iets voor ons kunnen betekenen. En ten slotte hielp hun aanmoediging ons om intern draagvlak te krijgen voor dit project.”

Hoe verloopt de ontwikkeling van het platform?

Lennart: “We verwachten in het 3e kwartaal van dit jaar online te gaan. Op dit moment werk ik er met een team van 5 mensen aan. Als we straks de inhoud verder gaan invullen, worden dat er tijdelijk meer. Het gaat immers om veel kennis en informatie die op een toegankelijke manier aangeboden moet worden.”

Wat hopen jullie te bereiken met Privacy Designer?

Lennart: “In samenwerking met SURFnet maken we een speciale ingang voor onderwijsinstellingen, maar we maken ook een algemene versie, die straks gratis te gebruiken is door iedereen. Ik hoop dat het duizenden bedrijven en organisaties helpt om aan privacyvriendelijke diensten en producten te ontwikkelen. Uiteindelijk zouden bedrijven privacy vooral moeten zien als een kans, niet als administratieve last. Bedrijven die op een goede manier omgaan met de gegevens van klanten, krijgen meer vertrouwen van consumenten en kunnen hun diensten met meer succes in de markt zetten. Zo leidt aandacht voor privacy tot succes. Ik hoop dat het platform meer bedrijven hiervan bewust maakt.”

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!