Private-equitybedrijven vergroten belang in levensmiddelen

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Food Valley

Private-equitybedrijven vergroten in hoog tempo hun belang in Nederlandse levensmiddelenproducenten. Dat blijkt uit onderzoek van corporate-financekantoor Bluemind naar de snelst groeiende bedrijven in de Nederlandse levensmiddelenindustrie.

Private-equitybedrijven vergroten belang in levensmiddelen

Managing partner Jan Willem Jonkman verwacht dat het aantal overnames van fabrikanten van verse en private-labelproducten zal toenemen.

Uit het onderzoek van Bluemind blijkt dat de helft van de tien grootste groeiers helemaal of gedeeltelijk in handen van investeringsmaatschappijen is. Jonkman denkt dat veel investeerders zich op de voedingsmiddelenindustrie richten omdat het een relatief veilige sector is. Daar zit nog groei, want consumenten zijn in de crisis niet minder gaan eten.

Ook vanuit de overgenomen bedrijven is de trek naar private-equitybedrijven begrijpelijk. "Wie wil overleven moet groeien om tegen de grote supermarktketens op te kunnen. Voor die groei is financiering nodig, en informele investeerders aantrekken is lastig. En omdat een beursgang er ook niet in zit, komt zo'n bedrijf toch uit bij private equity", stelt Jonkman.

In grote productcategorieën als vlees, frisdranken en sauzen hebben durfinvesteerders volgens Jonkman de afgelopen paar jaar hun slag al geslagen. De overnames ziet hij nu plaatsvinden bij fabrikanten van broodbeleg en koffie. Alleen kaasfabrikanten, veelal familiebedrijven, houden durfinvesteerders buiten de deur. Ook diepvries- en biologische producenten blijven achter.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!