Programma CHAPLIN uit de startblokken

Op het Techpark in Delft kwamen op woensdag 4 maart de afgevaardigden van 22 organisaties bijeen voor de officiële start van het samenwerkingsprogramma rond biobased asfalt. De naam van het programma is CHAPLIN.

Programma CHAPLIN uit de startblokken

Dat staat voor Collaboration in aspHalt Applications with LIgniN. De samenwerking heeft als doel om de ontwikkeling en commercialisatie van ligninehoudend asfalt te stimuleren, daarmee een bijdrage te leveren aan het vergroenen van de wegenbouw industrie en zo CO2 te reduceren. Het eerste project loopt al: CHAPLIN TKI. Dit project is gericht op lignine gebaseerd asfalt te ontwikkelen tot TRL 6 waarbij ook Nederlandse lignine wordt getest. Tevens wordt een lignine modificatie toegepast waarmee superieure eigenschappen voor o.a. ZOAB gerealiseerd kunnen worden.

Biomassa in plaats van fossiele grondstoffen

Het innovatieve CHAPLIN programma ontwikkelt asfalt op basis van lignine. “Er is wereldwijd veel belangstelling voor lignine als duurzame grondstof voor bio-asfalt,” aldus lignine-expert Richard Gosselink van Wageningen Food & Biobased Research, partner in het CHAPLIN programma en projectleider van CHAPLIN TKI. “Door toevoeging van lignine met lijnzaadolie, kunnen we het asfalt momenteel voor 50% vergroenen en zo’n 30°C minder warm produceren en aanbrengen. Dat scheelt al zo’n 20% CO2 en de helft aan fossiele brandstoffen. Bovendien is lignine interessant omdat het, net als bitumen, structuur en stevigheid geeft aan asfalt en CO2 vastlegt voor langere tijd.”

Ketenbrede samenwerking

Het unieke van het CHAPLIN programma is dat de hele keten vertegenwoordigd is. Van grondstofleverancier tot wegenbouwer en wegbeheerders zoals Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Het consortium bestaat uit bedrijven, overheden en kennispartijen: Rijkswaterstaat, de provincies Zuid Holland, Noord Brabant, Zeeland, Gelderland, de gemeente Bergen op Zoom, Dura Vermeer, H4A, NTP, Latexfalt, Roelofs Groep, Vertoro, Avantium, Praj, Boskalis, Universiteit van Utrecht, Wageningen Food & Biobased Research, TNO, Q8 Research en AKC. 

Aanjager van CHAPLIN is Circular Biobased Delta

CHAPLIN is een van de flagshipprogramma’s die de stichting initieert. Biorizon en Sugerdelta zijn andere voorbeelden van projecten waarmee de stichting het bedrijfsleven inspireert en faciliteert. Circular Biobased Delta richt zich met name op de sectoren bouw/infra, verpakkingen en biobrandstof met als uiteindelijk doel over 10 jaar 10 megaton CO2 uitstoot te reduceren.

Meer informatie over Circular Biobased Delta:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!