'Promoveren in bedrijfsleven is in buitenland bewezen succes'

  • Onderwijs & Training
  • Bron: VNO-NCW

Industrial doctorates - promotieplekken in het bedrijfsleven - zijn een uitstekende aanvulling op het huidige promotiestelsel. Daarom moet het ook in Nederland mogelijk worden voor een universiteit en een bedrijf om samen een onderzoeksopdracht uit te voeren.

'Promoveren in bedrijfsleven is in buitenland bewezen succes'

Over de relatie tussen wetenschap en bedrijfsleven bestaan echter nog veel onterechte vooroordelen, die in de nieuwste editie van Forum worden ontkracht.

Denemarken

In Denemarken kunnen academici al veertig jaar terecht bij bedrijven. Om te zorgen dat Nederland binnenkort volgt, diende Pieter Duisenberg (VVD) eind februari een motie in waarover binnenkort in de Tweede Kamer wordt gestemd. Duisenberg stelde eerder al dat bedrijfsleven en universiteit elkaar goed kunnen versterken als het gaat om promotieonderzoek.

Meer bereiken

Want universiteit en bedrijf kunnen simpelweg meer bereiken door samen te werken. ‘Ik doe voor een farmaceutisch bedrijf onderzoek naar schizofrenie bij mensen en muizen met dezelfde genetische variatie’, vertelt de Deense promovenda Michelle Rosgaard Birknow in Forum. ‘Een wens van de universiteit waar ik mijn onderzoek doe. Zonder medewerking van mijn werkgever was dat nooit gelukt, want zij hebben het patent op een deel van het onderzoek. Een publieke partner zorgt weer voor de toegang tot patiënten.'

Onafhankelijkheid

Een ander veel gehoord vooroordeel is dat wetenschap uitgevoerd bij bedrijven niet onafhankelijk zou zijn. Onzin, zegt woordvoerder Babak Mohammadzadeh van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). ‘In de wetenschap zijn allerlei mechanismen ingebouwd om te zorgen dat integriteit goed gewaarborgd blijft.’ Bovendien werken universiteit en bedrijf samen aan een onderzoeksopdracht, stelt hij.

Promovendi

Ook promovendi hebben baat bij het halen van een industrial doctorate. In het artikel leggen Deense promovendi uit waarom ze juist niet voor een traditionele PhD hebben gekozen, maar voor een iPhD – de industriële variant. Het is voor hen aantrekkelijk om onderzoek te doen dat niet zomaar op de plank blijft liggen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat hun carrièremogelijkheden aanzienlijk groter zijn dan die van normale promovendi.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!