home » nieuws » Bouw »

Provincie Gelderland ondertekent Green Deal weg- en waterbouw

  • Bouw
  • Bron: Provincie Gelderland

Meer duurzame innovatie, meer energiebesparing en meer doen met minder budget. Dit zijn enkele van de doelen van de Green Deal Grond-Weg-Waterbouw die 10 juni ondertekend is.

Provincie Gelderland ondertekent Green Deal weg- en waterbouw

De Green deal werd onderschreven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Defensie, Prorail, de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel en dertien andere partijen feestelijk is ondertekend.

Met deze Green Deal wordt de transitie naar een duurzame spoor, grond-, water- en wegenbouwsector versneld. Het is een gezamenlijk initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers als kennisinstellingen. Hiermee gaat de hele keten van de spoor, grond-, water- en wegenbouwsector (GWW-sector) voor duurzaamheid en stimuleert het gebruik van de Aanpak Duurzaam GWW (zie Links). Kern van die aanpak is dat vanaf de start van een project zaken als energiebesparing, leefbaarheid en beperking materialen en grondstoffen, worden meegenomen in de doelstellingen.

Meedoen

Gedeputeerde Conny Bieze is blij met deze deal: 'Gelderland is al zeer actief met de aanleg van duurzame wegen. Wij gaan daar mee door en stellen onze expertise beschikbaar, want we willen natuurlijk dat alle provincies straks mee gaan doen.'

Duurzaamheid in de gehele keten

De Aanpak Duurzaam GWW is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken en biedt hulpmiddelen (zoals een ambitieweb) om in alle fases van het aanbestedingsproces de ambitie op het gebied van duurzaamheid te formuleren en te realiseren. Dit zonder vooraf generiek voor te schrijven wat de duurzaamheidseisen zijn, per project moeten de kansen worden benut om zo maximale duurzaamheidswinst te creëren. Zo wordt een goede afweging gemaakt tussen People, Planet en Profit. Leerervaringen tussen de deelnemers van de Green Deal worden onderling uitgewisseld.

De aanpak in de praktijk

Door te werken volgens de Aanpak Duurzaam GWW wordt uiteindelijk op alle drie de P’s winst behaald. Welke winst precies hangt samen met het type project, maar deze is te vinden in zaken als minder onderhoud, leefbaarheid, veiligere oplossingen, beperking materialen en grondstoffen, energiebesparing, betere afstemming tussen projecten, het lokale ecosysteem, CO2-reductie, meer doen met minder budget, sociale innovaties, recycling van materialen en duurzame economie.

Succesvolle Green Deal

Aan deze Green Deal verbinden zich nu al de grote marktpartijen en de aanmeldingen blijven doorlopen; er zijn nog meer partijen die tot deze Green Deal willen toetreden. Daarom wordt er in de herfst een tweede ondertekenronde gehouden.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!