Provincie Noord-Brabant en Brainport werken samen aan 'hybride docenten'

Op alle onderwijsniveaus is er de afgelopen jaren een oplopend tekort aan techniekdocenten. Dit terwijl bedrijven juist staan te springen om technisch geschoold personeel. Om deze mismatch aan de pakken starten de Provincie Noord-Brabant en Brainport met een pilot om 'hybride docentschap' te stimuleren.

Provincie Noord-Brabant en Brainport werken samen aan 'hybride docenten'

Hybride docenten’ zijn mensen uit het bedrijfsleven die hun kennis en praktische vaardigheden in het onderwijs inzetten. Dat kan op meerdere niveaus van intensiteit: via (structurele) gastlessen, met collega’s samen onderwijsmodules verzorgen, het werken voor een bedrijf en lesgeven te combineren, of gezamenlijk met bedrijf en onderwijsinstelling een leeromgeving te vormen.

Hybride docentschap

De pilot moet alle schakels en partijen met elkaar verbinden, zodat werkgevers, geïnteresseerd personeel en onderwijsinstellingen makkelijker tot resultaten komen. Op initiatief van Brainport Development is er een alliantie gevormd, bestaande uit onderwijsinstellingen, technisch lerarenopleiders, bedrijven en overheden. "We kiezen met dit pilotproject expliciet voor vooral 'hybride light' docenten. Dat zijn mensen uit het bedrijfsleven die in eerste instantie 4 tot 8 uur per week les zullen geven. Dit doen we omdat we merken dat dit zowel vanuit de werkgever als de werknemer en de onderwijsinstelling veel toegankelijker is. Vanuit dit startpunt kan gemakkelijker worden opgeschaald naar volledig hybride docentschap,” aldus Yvonne van Hest, programmamanager onderwijs & arbeidsmarkt van Brainport Development.

Brabantbrede aanpak

Uiteindelijk moet de pilot van de provincie en Brainport leiden tot een voorbeeldaanpak voor andere sectoren en regio’s. Het project loopt tot en met 2021 en moet resulteren in een structurele inzet van 100 mensen die in een lichte vorm hybride doceren, en minimaal 10 personen die doorstromen naar hybride docentschap. Als de resultaten van de pilot positief zijn, wil de provincie Noord-Brabant deze aanpak verbreden naar andere sectoren en Brabantbreed uitrollen. 

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!