Provincie Noord-Brabant lanceert Wet op behoud van creativiteit

Brabant heeft als eerste provincie een Wet op behoud van creativiteit, een manifest om het belang van creativiteit onder de aandacht te brengen en te houden. Deze week, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, ondertekenden zo’n 50 personen de wet.

Provincie Noord-Brabant lanceert Wet op behoud van creativiteit

Zij onderschrijven het belang van creativiteit en slaan de handen ineen om het creatieve potentieel van iedere Brabander te bevorderen. 

Wet op behoud van creativiteit

Kinderen zijn van nature creatief. Creativiteit maakt vindingrijk, zet aan tot onderzoeken, vrij denken, experimenteren en creëren. Eigenschappen die in de veranderende wereld steeds belangrijker worden. Toch staat creativiteit onder druk. Als volwassenen waarderen we zeker weten en controleren, boven experimenteren en onderzoeken. Terwijl creativiteit de sleutel is voor de samenleving en economie van de toekomst. Daarom bouwden partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid afgelopen maanden de Wet op behoud van creativiteit. Het is geen echte wet, maar een manifest waarmee zij zich achter het gedachtengoed van de wettekst scharen. Iedereen die tekent, belooft zich sterk te maken om creativiteit in de samenleving te stimuleren. Zodat iedere Brabander zijn creatieve vermogen kan ontdekken, ontwikkelen en gebruiken.

Breed gedragen

De Wet op behoud van creativiteit is een initiatief van Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Samen met Frits van Eerd (bedrijfsleven) en Cyrille van Bragt (onderwijs), ondertekende hij gisteren de zeven wetsartikelen als eerste. Swinkels: "Creativiteit is de bron van vernieuwing en innovatie. Het laat je anders naar dingen kijken, onorthodoxe oplossingen verzinnen waardoor we ook complexe problemen kunnen oplossen. Het is een eigenschap waar je in alle aspecten van je leven iets aan hebt. En daarom moeten we al het mogelijke doen om creativiteit te behouden, te stimuleren en te versterken. Ik ben blij dat we daar brede steun voor hebben, en dat we met allerlei geledingen samen aan de slag gaan om dat te bewerkstelligen.” Frits van Eerd, CEO Jumbo: “Vandaag is een prachtig initiatief van start gegaan. Dat kunnen we alleen maar omarmen." Cyrille van Bragt, directeur MBO Helicon Helmond: “Als we in het onderwijs creativiteit nu niet omarmen, dan verliezen we onze relevantie."

Creativiteit als inspirerende leidraad

De Wet op behoud van creativiteit bestaat uit zeven artikelen, in de vorm van beloftes, over onder meer het uitdragen van het belang van ceativiteit, het scheppen van een omgeving die uitnodigt tot onderzoeken, experimenteren en reflecteren en volop ruimte geven aan de spelende mens. In 2019 wordt het gedachtengoed van de Wet op behoud van creativiteit zo breed mogelijk in Brabant verspreid. De ambitie is dat zo veel mogelijk onderwijsinstellingen, ondernemingen en overheden daadwerkelijk ruimte bieden aan creatieve ontwikkeling in hun eigen organisatie. De Wet op behoud van creativiteit vormt daarbij een inspirerende leidraad. Op het Creativity World Forum dat in oktober 2019 in Nederland wordt gehouden, presenteert Brabant de eerste opbrengsten van ondernemen, leren en besturen vanuit het perspectief van de Wet op behoud van creativiteit. 

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!