Provincie verstrekt € 10 miljoen aan Biobased Brabant Fonds

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

De provincie Noord-Brabant heeft € 10 miljoen verstrekt voor het door de BOM opgezette en op 11 september 2012 officieel gestarte Biobased Brabant Fonds. Fondsmanager vanuit de BOM Bob Roessink: “De omschakeling naar een biobased economie heet al ‘de vierde revolutie’.”

Provincie verstrekt € 10 miljoen aan Biobased Brabant Fonds

Bioafbreekbaar plastic gemaakt van aardappelresten. Een antibioticum op basis van biotechnologie. Bietenpulp als verpakkingsmateriaal. Eiwit uit gras of eendenkroos als vleesvervanger. Gevelbekleding op basis van natuurlijke composieten. Het zijn maar een paar voorbeelden van nieuwe producten en technologieën in de Biobased Economy, die langzaam maar zeker werkelijkheid wordt. “Niet alleen fossiele brandstoffen, maar ook fossiele grondstoffen worden steeds meer vervangen door natuurlijke alternatieven. Die overstap wordt al de vierde revolutie genoemd, gezien het tekort aan fossiele grondstoffen”, legt Roessink uit.

“In Brabant ontstaat een biobased ecosysteem. In het bijzonder in West-Brabant. Veel agrofood- en chemiebedrijven daar spelen in op de snel groeiende, internationale markt voor groene producten. Zelfstandig en in onderlinge samenwerking.” Het Biobased Brabant Fonds biedt welkome ondersteuning. “Feit is dat financiers niet voor biobased innovaties  in de rij staan, aangezien de risico’s groot zijn, ondanks de economische kansen.”
Het fonds richt zich op die biobased activiteiten waar veel waarde wordt toegevoegd bij een relatief kleine benodigde volumestroom (zie figuur 1): Gezondheid, Voeding en Chemie en Materialen. Energie maakt daarmee geen onderdeel uit van het fonds.  

 Biobased fonds graphic

“De BOM komt graag in contact met bedrijven om in te participeren vanuit het fonds. Dat zijn bedrijven, actief op genoemde terreinen, met een groot potentieel. We participeren tot ze meer waard zijn geworden en op eigen benen kunnen staan. Om dat te bevorderen moedigen we ook samenwerking aan. Bijvoorbeeld door als voorwaarde te stellen dat een bedrijf een samenwerkingspartner vindt. En zo mogelijk dragen we die zelf aan. Dat kan een ander bedrijf uit Brabant zijn, maar ook van ver over de grenzen. Daarvoor bundelen we binnen de BOM de krachten vanuit Participaties, Ontwikkeling & Innovatie en Investeringsbevordering en putten we uit ons gezamenlijke, internationale netwerk.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!