Provincie wil oplossing voor drukte op Valleilijn

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Provincie Gelderland

Provincie Gelderland en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan onderzoek doen naar maatregelen om de spitsdrukte op de Valleilijn te verminderen.

Provincie wil oplossing voor drukte op Valleilijn

Door de snelle reizigersgroei op de Valleilijn moeten reizigers steeds vaker staan. In sommige gevallen blijven reizigers zelfs achter op het station.

De maatregelen moeten de drukte in de spits in 2015 met 5 procent doen afnemen. Op lange termijn is een kwartierdienst nodig op het hele traject tussen Amersfoort en Ede om de reizigersgroei in de toekomst op te vangen.

Snel groeiend

Geduputeerde Conny Bieze van de Provincie Gelderland: 'De Valleilijn is één van de snelst groeiende spoorlijnen in Nederland. We willen voorkomen dat reizigers moeten staan in de trein of achterblijven op het perron. Hiervoor is een kwartierdienst tussen Amersfoort en Ede nodig, maar dat kost tijd en geld. Als we nu geen maatregelen nemen om de spitsdrukte te verminderen blijven er over een paar jaar 200 reizigers per dag achter op het station.'

Maatregelen verminderen spitsdrukte

De maatregelen die worden onderzocht om de spitsdrukte te verminderen zijn:

  • leren op afstand
  • spreiding van collegetijden
  • tariefdifferentiatie
  • en gratis gebruik van OV fiets.

Hierdoor moet in 2015 de drukte in de spits met 5 procent zijn verminderd.

Kwartierdienst

Uit onderzoek van ProRail blijkt dat er een kwartierdienst op het hele traject tussen Amersfoort en Ede nodig is om de toekomstige reizigersgroei op te vangen. Hiervoor is dubbelspoor en snelheidsverhoging nodig. ProRail werkt een aantal business cases voor een kwartierdienst uit. Voor de zomer moet de uitwerking worden afgerond.

Meer informatie over Provincie Gelderland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!