Raadsleden bekijken technologische samenwerking

  • Technologie
  • Bron: Dutch Technology Week

Met een speciaal arrangement werden zaterdag raadsleden uit de Metropoolregio Eindhoven (MRE) langs drie hotspots geleid tijden de High Tech Ontdekkings Route (HTOR).

Raadsleden bekijken technologische samenwerking

Per bus gingen ze op bezoek bij AAE en de Automotive Tent in Helmond, gevold door Philips Campus Best en Eindhoven Noord. “Brainport is natuurlijk meer dan mijn eigen gemeente waar ik actief ben”, aldus een van de deelnemers.

De aftrap begint bij AAE aan de Grasbeemd in Helmond. Na een korte introductie door Imke Carsouw, algemeen directeur Brainport Development, leidt William Pijnenburg zijn gasten door het hightech bedrijf. De directeur van AAE heeft moeite om zich verstaanbaar te maken als hij uitleg geeft bij een van de ingenieuze machines. De werkplaats is namelijk al vroeg in de ochtend in bezit genomen door het massaal opgekomen publiek.

Onder de bijna 1800 bezoekers opvallend veel ouders met kinderen die zich prima vermaken met robots, chips proeven, 3D printers, Oxboards en kermiszitjes uit de Efteling. Er staat zelfs een heuse F-16 straaljager bij de stand van Fokker Landing Gear en een kleine pool waar kinderen tegen de stroming in kunnen zwemmen. Ruim twintig hightech- en foodbedrijven hebben, samen met een aantal onderwijsinstellingen, alle moeite gestoken in een afwisselend, leerzaam en vermakelijk aanbod.

Alledaagse leven

Rens Verhoeven, fractie-assistent van D66 Geldrop/Mierlo: “Het is heel veel tegelijk, dus we gaan er een beetje vluchtig doorheen. Maar je ziet goed hoeveel er in ontwikkeling is op verschillende terreinen. Met veel dingen die je hier ziet, zijn ze al veel verder vooruit dan je in het alledaagse leven tegenkomt. Dat is echt mooi om te zien.”

Automotive

Tegenover AAE is een tent geplaatst waar de Automotive Campus zich presenteert omdat de vaste locatie aan de Steenovenweg door werkzaamheden moeilijk bereikbaar is. Fractievoorzitter van de VVD Waalre, Enid Gremmée, luistert aandachtig naar de uitleg van jonge TU/e-studenten die aanwezig zijn met hun projecten. STORM met de elektrische toermotor, TU/ecomotive met de modulaire elektrische auto Nova en Solar Team Eindhoven met Stella, de gezinsauto op zonnecel-energie. Gremmée: “Ik ben mee op de HTOR omdat ik nieuwsgierig ben naar wat hier gebeurt. Je hoort heel veel over de Automotive Campus, Mechatronics en Food en de combinatie tussen die vakgebieden. De gelegenheid om het allemaal van dichtbij te bekijken, krijg je niet zo vaak, dus ik maak graag gebruik van de gelegenheid. Prachtig om te zien. En Helmond ligt natuurlijk niet ver weg van Waalre. We vormen toch mét elkaar de MRE.”

Samenwerking

VVD-raadslid uit Veldhoven, Daan de Kort, is voor de twee keer op rij mee met de HTOR. “Vorige keer heb ik een aardige indruk gekregen. Toen waren we onder andere bij ASML in Veldhoven en de High Tech Campus in Eindhoven. Ik zag dat we deze keer naar Helmond, Best en Eindhoven Noord gingen. En Brainport is natuurlijk meer dan mijn eigen gemeente waar ik actief ben. Ik vind het leuk om ook een keer bij de sectoren Automotive en Food te kijken. Ik ben nog student Bestuurskunde en heb veel interesse in economische vooruitgang. In mijn portefeuille heb ik Bestuurlijke Samenwerking en daar is Brainport een belangrijk onderdeel van. Ja, we hebben een heel strak schema, maar ik heb nu wel een veel beter beeld wat er hier in Helmond allemaal aan innovatie gebeurt.” 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!