Rabobank: 'Groeiversnelling voor Nederlandse economie'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Telegraaf

Waar zwakte in opkomende markten de groei van de wereldeconomie dit jaar afremt, doet de Nederlandse economie er juist een schepje bovenop. Dat schrijft Rabobank in zijn economisch kwartaalbericht, aldus de Telegraaf.

Rabobank: 'Groeiversnelling voor Nederlandse economie'

Groei

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) groeit dit jaar naar verwachting met 2,25 procent, en volgend jaar met 2,75 procent. De groei is daarmee stukken sterker dan vorig jaar (0,9 procent), en wordt bovendien breder gedragen, met substantiële bijdragen van zowel de export als de binnenlandse bestedingen.

Lastenverlichting

De aantrekkende werkgelegenheid en de lastenverlichting die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld geven de consumptie volgend jaar een extra impuls. Daarnaast helpt de relatief zwakke euro de export verder vooruit, ondanks een mogelijk dalende vraag vanuit sommige opkomende markten.

Lange weg

Rabobank waarschuwde volgens de krant wel dat nog niet iedereen volop zal merken dat het economisch beter gaat. Hoewel de werkloosheid gestaag daalt, staat die nog altijd op een hoger niveau dan voor de crisis. ,,Er is nog een lange weg te gaan voordat alle schade weer is gerepareerd'', aldus de bank in de Telegraaf

China

Ook kan de terugval in China en andere opkomende markten kan de Nederlandse export treffen, zeker waar het gaat om grondstoffen als olie en gas. Verder denktRabobank dat de situatie in Griekenland slechts tijdelijk van de radar is verdwenen.

Wereldeconomie

Voor de wereldeconomie als geheel gaat Rabobank voor dit jaar uit van een groei van 3,25 procent, na een expansie van 3,4 procent vorig jaar. Ook in 2016 blijft de groei met 3,5 procent nog gematigd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!