Recordaantal chipmachines voor ASML

  • Technologie
  • Bron: Omroep Brabant

Voor chipmachinefabriek ASML in Veldhoven was 2011 opnieuw een topjaar. Met een winst van bijna 1,5 miljard euro en zo'n 1000 man extra personeel kijken zij terug op een succesvol jaar.

Recordaantal chipmachines voor ASML

In 2010 was de winst nog ruim 1 miljard. Ook de omzet steeg vorig jaar, van 4,5 miljard euro in 2010 naar 5,6 miljard in 2011. Er werken nu iets minder dan tienduizend medewerkers bij de chipmachinefabriek.

De ASML-medewerkers profiteren ook direct van de goede resultaten van hun bedrijf. Zij krijgen een winstuitkering van twintig procent over hun basis jaarsalaris.

Goed begin 2012
Het bedrijf heeft vertrouwen in 2012. Het aantal orders voor het eerste kwartaal ligt hoger dan de laatste drie maanden van 2011.

Boven verwachting
De omzet over het vierde kwartaal van 2011 bedroeg 1,21 miljard euro. Dat is hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,13 miljard euro. Ook de nettowinst over de laatste drie maanden van 2011 lag met 285 miljoen euro boven de verwachting.

Sterke markt
"Het was een solide kwartaal'', zegt financieel directeur Peter Wennink. Ondanks de "turbulente tijd'', is de onzekerheid bij klanten aan het einde van 2011 verminderd, voegde hij toe. "De markt is nu erg sterk dankzij de vraag naar onder meer smartphones en tablets.''

Meer orders
In het vierde kwartaal haalde het bedrijf uit Veldhoven voor 710 miljoen euro orders binnen. Dat zal naar verwachting in het lopende kwartaal toenemen.


Meer informatie over ASML NETHERLANDS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!