Regeldruk voor kleine ondernemers nauwelijks gedaald

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Ondanks initiatieven van het kabinet merken kleine ondernemers weinig van verminderde regeldruk. Dat blijkt uit onderzoek van regeldrukwaakhond Actal. MKB-Nederland pleit voor extra inspanningen van het kabinet.

Regeldruk voor kleine ondernemers nauwelijks gedaald

Dat kleine ondernemers weinig merken is niet alleen hun beleving, maar ook feitelijk juist, ondanks de ambitieuze doelstellingen van verschillende kabinetten om de regeldruk sterk te verminderen. Het Actal-onderzoek toont aan dat deze ondernemers de regeldruk in 7 jaar tijd met slechts 3 procent zien dalen. Vermindering van regeldruk wordt ongedaan gemaakt door nieuwe regelgeving.

Kleine BV's

Het onderzoek laat zien dat de regeldruk vooral groot is bij kleine BV’s. De ondernemer is dan vennootschapsbelastingplichtig en moet zijn jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren. Vooral voor ondernemers met minder dan 10 medewerkers drukken dit soort verplichtingen zwaar. Ook toezichthouders, die bedrijven controleren op naleving van wetgeving, veroorzaken veel regeldruk.

MKB-proof

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, roept het kabinet op om uitvoering van toezicht en nieuwe wet- en regelgeving mkb-proof te maken. “Dat kan door bijvoorbeeld kleine bedrijven, zoals bedrijven met minder dan 10 mensen, vaker uit te zonderen van nieuwe regelgeving en toezicht slimmer in te richten door meer gebruik te maken van ICT. Wanneer uitzonderingen niet mogelijk zijn, zal ter compensatie van nieuwe regels bestaande regelgeving ingetrokken moeten worden.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!