Regio Arnhem Nijmegen verkozen tot Beste Circulaire Regio van Nederland

  • Innovatie & MVO
  • Bron: The Economic Board

De regio Arnhem – Nijmegen is uitgeroepen tot de beste circulaire regio van Nederland. Dat meldt The Economic Board. Tijdens het BT Event op 8 november in Rijswijk, maakten juryvoorzitter Cees-Jan Pen en Petran van Heel van ABN AMRO de winnaars van de titels Beste Circulaire Regio en Beste Circulaire Werklocatie bekend.

Regio Arnhem Nijmegen verkozen tot Beste Circulaire Regio van Nederland

De winnende regio en werklocatie werden voor vijftig procent bepaald door publieksstemmen. De vakjury bepaalde de overige vijftig procent, met als criteria onderwerpen als circulariteit in visie, interactie met de omgeving, shared facilities, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. De regio Arnhem – Nijmegen scoorde hoog. Bedrijventerrein IPKW was genomineerd voor Beste Circulaire Werklocatie en eindigde in de top drie. Winnaar in deze categorie is het Utrechtse Werkspoorkwartier.

Voorloper op het gebied van de circulaire economie

De jury roemde de concrete initiatieven, de samenwerking, het vestigingsklimaat en hoe de regio circulariteit ziet als een verdienmodel. “De regio heeft de jury ervan overtuigd dat het zijn van koploper ook echt wordt waargemaakt. De regio Arnhem - Nijmegen is een échte voorloper op het gebied van de circulaire economie. Verduurzaming lijkt de regio in het DNA te zitten”, oordeelt de jury.

De circulaire kracht van Arnhem - Nijmegen

In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de regio Arnhem – Nijmegen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het opschalen van circulaire activiteiten in de regio. De Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem Nijmegen die in 2017 werd opgericht door de provincie Gelderland, samen met gemeenten Arnhem en Nijmegen zorgt voor cofinanciering van deze duurzame projecten.

Circulaire ontwikkelingen

De regio is er in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren. Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het ‘motorblok’ van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen, start afvalbedrijf ARN in Weurt dit najaar met het recyclen van incontinentiemateriaal en investeert afvalbedrijf AVR in Duiven in grootschalige CO2-afvang, die wordt gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard. Ook won het circulaire fietspad van Zevenaar, gemaakt van olifantsgras, eerder dit jaar de KoopWijsPrijs 2018 van de Rijksoverheid waarbij de gemeente Zevenaar werd geroemd om haar samenwerking met externe partners.

Goede samenwerking         

Carla Koers, wethouder bij de gemeente Zevenaar, mocht de prijs in ontvangst nemen: “Onze regio is enorm blij met de Award. We waren al trots op de nominatie van deze prestigieuze prijs, maar winnen is helemaal top. Hiermee zien we onze inspanningen beloond. Dit is ook alleen gelukt door de goede samenwerking met de inwoners, de provincie, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.”

Over de Circular Economy Awards

De Circular Economy Awards worden in 2018 voor de tweede maal uitgereikt door Vakblad BT, het vakblad over regionale innovatiekracht en vestigingsklimaat, ABN AMRO en Stadszaken.nl. In 2017 won Circulair Friesland de titel voor beste regio en mocht Plug-In-City uit Eindhoven de titel voor beste werklocatie mee naar huis nemen. Regio Arnhem Nijmegen was in 2017 ook al één van de genomineerde regio’s. Het afgelopen jaar heeft de regio hard gewerkt aan de genoemde verbeterpunten in het juryrapport. Ook is er contact gezocht met winnaar Circulair Friesland om te leren van hun successen.

In 2018 waren er in totaal 22 Nederlandse regio’s en 21 werklocaties genomineerd. In oktober werd bekend dat zowel IPKW áls Regio Arnhem Nijmegen de top drie hadden gehaald. IPKW moest het opnemen tegen bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier. Gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Ooststellingwerf waren concurrenten van de Regio Arnhem Nijmegen.

Meer informatie over The Economic Board:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!