Regio Foodvalley op weg naar duurzame horeca

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio Foodvalley

Met de juiste aanpassingen kunnen restaurants samen heel wat klimaat- en gezondheidswinst behalen. Met de juiste aanpassingen kan er bijvoorbeeld 51% CO2 bespaart worden. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur&Milieu en Greendish in Regio Foodvalley.

Regio Foodvalley op weg naar duurzame horeca

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het project Restaurants van Morgen. 23 restuarants met een Frans-Nederlandse keueken in vijf regiogemeenten, lieten voor dit onderzoek hun menukaart doorlichten. Daarbij werd gekeken naar de klimaatimpact van gerechten, inkoop van producten en de mate van voedselverspilling. 

Duurzame menukaart

Het onderzoek laat zien dat door het aanpassen van de portiegrootte en samenstelling van de menukaart, veel restaurants de CO2 met de helft kunnen verminderen. Dit kunnen ze bereiken door meer creatieve vegetarische gerechten en minder gerechten met rood vlees op de kaart te zetten. Daarnaast moeten er meer groenten en minder vlees op het bord. Als alle restaurants met een Frans-Nederlandse keuken dit doen, dan zouden ze jaarlijks zo'n 135 miljoen kilo CO2 kunnen besparen. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van 42.200 dieselauto's.

Voedselverspilling

Naar schatting vindt 12% van de totale voedselverspilling plaats in de horeca. Oorzaken hiervan zijn het bederven van producten, het voorbereiden van teveel maaltijden en eten dat terugkomt naar de keuken door te grote porties. In de praktijk blijkt een aantal simpele oplossingen goed te werken, zoals werken met dagmenu's, kleinere porties serveren, en gebruik maken van doggybags.

Restaurants van Morgen

In 2018 is het project Restaurants van Morgen in vijf regiogemeenten gestart. Binnen het project worden restaurants begeleid in het nemen van concrete (vervolg)stappen op het gebied van een duurzame menukaart, waarbij de wensen en vragen van de eigenaar centraal staan.

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!