home » nieuws » Bouw »

Regio Stedendriehoek gekozen als prijsvraagregio

  • Bouw
  • Bron: Regio Stedendriehoek

De regio zal samen met stichting Eo Wijers een prijsvraag uitzetten ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.

Regio Stedendriehoek gekozen als prijsvraagregio

De regio Stedendriehoek is  door de Eo Wijers-stichting uitgeroepen tot prijsvraagregio. De winnende regio werd vandaag in Utrecht bekendgemaakt door juryvoorzitter Co Verdaas, directeur van het Centre for Development and Innovation van de universiteit van Wageningen. De door de Stedendriehoek opgestelde prijsvraag wordt in november uitgeschreven. De andere kandidaten waren de regio’s Zwolle, Noord-Holland/Amsterdam/Zaandstad en West-Brabant. Het winnen van de prijsvraag is een stimulans voor de realisatie van de grote ambities die de regio heeft op het gebied van energieneutraliteit.

Stedelijke regio’s in transitie

De stichting Eo Wijers is een netwerk dat met de prijsvraag wil bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Regio’s zijn uitgenodigd om als ‘opdrachtgever’ op te treden. Na de keuze door de jury van de prijsvraagregio formuleren de regio en de stichting samen de uiteindelijke prijsopgave waarna gebiedsontwerpers, landschapsarchitecten, energie-ontwikkelaars en projectontwikkelaars hun ideeën en plannen voor de opgave kunnen indienen. De prijsvraagopgave wordt op 3 november bekend gemaakt.

De jury, onder voorzitterschap van Co Verdaas, was zeer lovend over het door de regio Stedendriehoek ingediende plan: ”De regio Stedendriehoek heeft een duidelijke concrete opgave voor de regio geformuleerd. Om deze opgave te realiseren is de nodige bestuurlijke en ambtelijke kracht en uren nodig”.

Tijdens deze 10e Eo Wijers-prijsvraag gaat de Eo Wijers-stichting op zoek naar nieuwe antwoorden op belangrijke opgaven waar de stedelijke regio’s voor staan: transitie van de gebouwenvoorraad en transitie van fossiele naar duurzame energie vragen om nieuwe sturingsconcepten en een aanpak op bovenlokaal schaalniveau.

Ambities energietransitie Stedendriehoek: ‘schaalsprong nodig’

Andries Heidema, voorzitter regio Stedendriehoek: “Wij zijn er helemaal klaar voor! We realiseren ons ook: energietransitie is geen afgebakend doel. En we gaan niet voor kruimels in de marge, maar gaan echte stappen nemen om ons doel te bereiken; een schaalsprong is nodig.”
Het thema ‘Regio’s in transitie’ valt samen met realiseren van de hoge ambities die de regio Stedendriehoek heeft op het gebied van energietransitie. Deze ambities komen voort uit De Agenda Stedendriehoek en de Routekaart Nieuwe Energie. De vraag van de regio Stedendriehoek zal draaien om hoe de energietransitie kan worden vormgegeven.

Dit past ook bij de inspanningen van de regio op het gebied van schone technologie, die bijdragen aan een schoner milieu en energiebesparing. Dit gebeurt onder de noemer Cleantech Regio Stedendriehoek.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!