Regio West-Brabant logistieke hotspot nr. 1 van Nederland

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Logistiek Magazine

‘Rivaal’ Venlo-Venray moet genoegen nemen met tweede positie

Regio West-Brabant logistieke hotspot nr. 1 van Nederland

De regio West-Brabant is uitgeroepen tot de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. West-Brabant heeft deze nummer 1 positie te danken aan een panel van 20 experts die deze regio meeste punten gaven op de criteria: aanwezigheid goede infrastructuur, beschikbaarheid grond en panden, medewerking overheid en gemeenten en beschikbaarheid personeel en opleidingen.

De voorgaande twee edities van de logistieke hotspot van het jaar verkiezing, een initiatief van vakblad Logistiek Magazine en logistiek.nl, waren een prooi voor de regio Venlo-Venray. Dit jaar gaat de logistieke hotspot nr.1 status naar de regio West-Brabant die in de einduitslag een ruime voorsprong heeft op ‘rivaal’ Venlo-Venray.

Top 10

In de einduitslag worden West-Brabant en Venlo-Venray gevolgd door de logistieke hotspots Tilburg-Waalwijk (3), Schiphol (4), Haven Rotterdam (5), Oss-Veghel-Eindhoven (6), Arnhem-Nijmegen (7), Almere Zeewolde (8), Rivierenland (Tiel-Geldermalsen) (9) en de Haven van Amsterdam (10).
In de top-10 hebben zich dit jaar, ten opzichte van 2011, geen al te grote verschuivingen voorgedaan. Opmerkelijk is wel dat de mainports Schiphol en de haven van Rotterdam zich genesteld hebben direct achter de traditionele top-3.

Zes criteria

De Logistieke Kaart van Nederland 2012 met daarop de 20 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland is tot stand gekomen op basis van zes criteria. (1) beschikbaarheid grond en panden (2) aanwezigheid goede infrastructuur (3) bereikbaarheid logistieke knooppunten (4) medewerking overheid en gemeenten (5) beschikbaarheid personeel opleidingen (6) inzetbaarheid motivatie medewerkers.

Favoriete hotspots

Per criteria heeft een panel bestaand uit 20 experts op een stemformulier zijn of haar drie favoriete regio’s ingevuld, waaruit de uiteindelijke ranglijst tot stand is gekomen.

Lovende kritieken

In hun commentaar (zie hieronder) is het panel, met hier en daar een kritische noot, unaniem erg lovend over de prestaties van West-Brabant (Breda, Oosterhout, Moerdijk en Roosendaal):

Deze regio is goed bereikbaar, heeft een strategische ligging tussen uiteraard de havens van Antwerpen en Rotterdam en beschikt daarnaast over mooie en goede vestigingslocaties. Bovendien is er Dinalog en REWIN als trekkende organisatie voor deze regio. Veel gemeenten en regio's binnen Brabant hebben logistiek als speerpunt; de sector is er welkom!”

“Deze regio biedt veel potentie als straks de A4 wordt doorgetrokken. Goed en gemotiveerd personeel is in deze regio prima te vinden en ondersteuning en pro-activiteit van gemeentes en overheid is duidelijk meer zichtbaar in deze regio dan in andere gebieden binnen Nederland.”

“Met Dinalog heeft deze regio natuurlijk een enorme kennisachterban in huis om haar positie verder te verstevigen op logistiek gebied. Toch moet de regio een bredere visie ontwikkelen dan alleen Dinalog aangezien dit een op subsidies gebaseerd programma is en daardoor, zeker in de huidige tijd, erg kwetsbaar is.”

“West-Brabant heeft, ondanks de huidige economische crisis, een goed vestigingsklimaat voor logistieke partijen. Deze regio blijft ook in de toekomst een aantrekkelijke voor vestiging van logistieke bedrijven mede uiteraard door de strategische ligging in Nederland.”

Uitreiking taart

Om de Logistieke hotspot nr. 1-status te vieren vindt er morgen, vrijdag 11 mei, vanaf 11:00, een feestelijke bijeenkomst plaats in het kantoor van het Havenschap Moerdijk. Ada Grootenboer, wethouder economische zaken van de gemeente Moerdijk, zal dan uit handen van een delegatie van Logistiek Magazine/Logistiek.nl en Dirk ’t Hooft, algemeen directeur van Nederland Distributieland (NDL/HIDC), een taart in ontvangst nemen met daarop de Logistieke Kaart van Nederland 2012.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!