Rijden op Groengas aantrekkelijker door subsidie

Rijden op Groengas wordt aantrekkelijk gemaakt door een aanschafsubisite die De Stadsregio Arnhem Nijmegen beschikbaar stelt. De aanschafsubsidie is bedoeld voor (bestel)auto’s, bestelbusjes, vrachtauto’s en bussen.

Rijden op Groengas aantrekkelijker door subsidie

De aanschafsubsidie voor auto’s op Groengas komt uit de koker van het regionale energie- en klimaatprogramma De Groene Kracht, voor nieuwe energie in de regio Arnhem-Nijmegen.

Margreet van Gastel, vanuit de Stadsregio Arnhem Nijmegen bestuurlijk verantwoordelijk voor De Groene Kracht: “Rijden op Groengas is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Op een volle tank van circa 20 kilo gas rijdt de automobilist circa 350 kilometer voor nog geen 20 euro.” 

De regionale subsidie bedraagt € 2.000 voor een taxi of bestelbus tot 5.000 kilo en € 6.000 voor een vrachtauto of bus (zwaarder dan 5.000 kilo). Per aanvrager kan tot een maximum van € 12.000 subsidie worden ontvangen. De subsidie is met name bestemd voor bedrijven die vrijgesteld zijn van het betalen van BPM. Om in aanmerking te komen moet het voertuig op of na 1 december 2012 zijn aangeschaft.

Subsidies stapelen

In totaal stelt de stadsregio € 200.000 subsidie beschikbaar. De subsidie wordt toegekend in volgorde van binnenkomst van de aanvragen. De regeling loopt tot en met 31 december 2013 of tot het moment dat de bodem van de subsidiepot bereikt is. Voor meer informatie over de regeling kan men terecht bij VCC-Oost (www.vccoost.nl of telefoon 026 – 353 76 80). De voorwaarden en het aanvraagformulier kan men eveneens downloaden via www.vccoost.nl.

De regionale subsidieregeling kan worden aangevuld met een landelijke subsidie à € 1.250 uit de regeling ‘emissiearme taxi’s en bestelauto’s’ voor lichte voertuigen tot 5.000 kilo of €  4.500 voor voertuigen zwaarder dan 5.000 kilo, op grond van de ‘subsidieregeling voor schoonste trucks en bussen’ van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Meer informatie hierover is beschikbaar via

www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/subsidieregeling-emissiearme-taxis-en-bestelautos.

U kunt daar ook het aanvraagformulier voor de rijkssubsidie downloaden.

Steeds meer tankstations
Rijden op Groengas is veel goedkoper dan benzine of diesel. Belangstellenden kunnen hun voordeel zelf uitrekenen via een door de stadsregio ontwikkeld rekenmodel, zie  www.degroenehub.nl/rekenmodel. Men kan daarin ook het subsidiebedrag invoeren en berekenen wat dit betekent voor specifieke gevallen.

Groengas heeft dezelfde samenstelling als aardgas (CNG) en er kan dan ook bij aardgas tankstations getankt worden. Groengas is echter géén fossiele brandstof, maar wordt gemaakt van afvalstoffen zoals GFT. Dit milieuvriendelijke alternatief is schoner dan benzine of diesel en beter voor het klimaat. Het aantal tankstations in Nederland groeit sterk. Inmiddels zijn er meer dan honderd vulpunten. In onze  regio kan op drie verschillende plaatsen Groengas getankt worden (zie www.fuelswitch.nl).

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!