Rijssen-Holten is MKB-vriendelijkste gemeente

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Midden-Nederland

Ondernemers hebben de gemeente Rijssen-Holten uitverkozen tot de MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Overijssel.

Rijssen-Holten is MKB-vriendelijkste gemeente

 
De gemeente scoort vooral goed als het gaat om dienstverlening en toegankelijkheid. Henk Kosterink, voorzitter MKB-Midden/Twente, reikte gisteren de prijs uit aan wethouder Ligtenberg van de winnende gemeente op een bijeenkomst van Versterking Industriepotentieel Twente. Met de prijs wil de ondernemersorganisatie gemeenten stimuleren om hun ondernemersklimaat te verbeteren. In de ranglijst van Overijsselse gemeenten staan Zwolle en Deventer op de tweede en derde plaats.

In het onderzoek van MKB-Nederland naar de MKB-vriendelijkste gemeente hebben 16.000 ondernemers de gemeenten beoordeeld op tevredenheid, imago, lokale lasten, communicatie en beleid. De gemeente Rijssen-Holten mag zich prijzen met de eerste plek op de ranglijst. Volgens ondernemers is dat vooral te danken aan de tevredenheid van de ondernemers (rapportcijfer 7,7) en de lage lasten. De winst voor de toekomst zit in een betere communicatie en beleid richting de ondernemers.

Op de score “tevredenheid van de ondernemers” valt op dat het laagste cijfer een 6,0 is (gemeente Olst-Wijhe). Op het gebied van lokale lasten is er voor de lokale overheden nog een wereld te winnen. Ten opzichte van het onderzoek in 2008 zijn Steenwijkerland, Hengelo en Almelo de grootste stijgers. Onder de opvallende dalers bevinden zich gemeenten Dalfsen (winnaar 2008), Wierden en Olst-Wijhe.

De verkiezing is voor MKB-Midden een belangrijk handvat om met gemeenten het gesprek over hun dienstverlening richting ondernemers aan te gaan. Sinds de vorige verkiezing in 2008 zijn er wel verbeteringen te zien in het lokale ondernemersklimaat. Zo hebben meerdere gemeenten hun APV’s (Algemeen Plaatselijke Verordeningen) vereenvoudigd en hun digitale communicatie verbeterd. Om aan de tien belangrijkste ondernemerswensen te voldoen, hebben ongeveer 100 gemeenten in Nederland het ‘Bewijs van goede dienst’ (stimuleer goede bedrijven met minder lokaal toezicht) geïmplementeerd. Het aantal deelnemende gemeenten in Overijssel is echter nog beperkt. MKB-Midden wil dat aantal de komende tijd vergroten.

MKB-Nederland zal op 14 juni de landelijke winnaar van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente bekend maken. Ook zal van de grotere gemeenten in Nederland, de G36, een rangorde worden gemaakt. Het onderzoek onder ondernemers is uitgevoerd door Hanze Connect.

Meer informatie over MKB Midden - Apeldoorn:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!