Risico beroepsziekte door gevaarlijke stoffen grootst in landbouw, industrie en zorg

  • Farma & Zorg
  • Bron: TNO

Onlangs ging de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van start. Het vierjarige programma, opgericht in samenwerking met TNO en partners, focust zich op de preventie van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen zoals astma, kanker, contacteczeem en infectieziekten.

Risico beroepsziekte door gevaarlijke stoffen grootst in landbouw, industrie en zorg

Ruim één miljoen Nederlands heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2016 (NEA TNO/CBS). Bij 2 op de 1000 werknemers wordt hierdoor een beroepsziekte vastgesteld, maar de kans op een dergelijke ziekte is lang niet in alle beroepssectoren even groot.

Top 3 risico sectoren

In de landbouw, de industrie en de gezondsheids- en welzijnssector komen beroepsziekten gemiddeld het vaakst voor. Door het hoge risico én het grote aantal werknemers zijn deze sectoren gezamenlijk verantwoordelijk voor de helft van het aantal beroepsziekten door stoffen.

Preventie oplossingen

Met de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen willen het ministerie en TNO de komende maanden zoveel mogelijk aandacht vragen voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen door mensen bewust te maken en hen tevens te wijzen op concrete oplossingen.

Anita Venema, TNO projectleider Preventie Beroepsziekten: “Het zijn vaak stoffen die je niet kunt zien of ruiken, of waarvan je misschien niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om gevaarlijke stoffen als kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook om meelstof in bakkerijen. TNO is ervan overtuigd dat door een combinatie van technologische oplossingen en gedragsverandering bij werkgevers en werknemers, blootstelling aan gevaarlijke stoffen is uit te bannen.”

Gevaarlijke stoffen: een grensoverschrijdend probleem

TNO ontwikkelt samen met partners innovatieve oplossingen om mensen gezond aan het werk te houden. “Gevaarlijke stoffen vormen een probleem op werkplekken in heel Europa. Daarom start deze maand óók de tweejarige Europese campagne ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’. Het Nederlands Focal Point, dat wordt uitgevoerd door TNO, organiseert deze campagne in Nederland met een focus op kankerverwekkende stoffen en op jongeren”, aldus Venema.

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!