'Ruimhartiger steun voor zwaar getroffen sectoren'

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: VNO-NCW

Wees ruimhartiger voor ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren. Die oproep aan de Tweede Kamer en het kabinet doen VNO-NCW en MKB-Nederland voorafgaand aan het debat vandaag over de extra steunmaatregelen die vorige week zijn bekendgemaakt door de ministers Wiebes, Koolmees en Hoekstra.

'Ruimhartiger steun voor zwaar getroffen sectoren'

Volgens de ondernemingsorganisaties is een tandje extra nodig om ondernemers de winter door te helpen. 'We vonden het al aan de magere kant, maar dat geldt helemaal als vanavond de gedeeltelijke lockdown wordt verlengd en er een aanscherping van de maatregelen komt.'

Steun snel uitkeren

Vanwege de al geldende beperkingen en de aanscherpingen die vanavond mogelijk volgen, zijn vier zaken in elk geval nodig, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo moet er een steviger tegemoetkoming van de vaste lasten komen voor gesloten sectoren (horeca) en moet de steun aan ondernemers in de evenementenbranche en cultuur snel worden uitgekeerd en geïntensiveerd. Omdat er op het terrein van reizen waarschijnlijk nog verdere beperkingen komen, moet er nu echt met spoed een voucherbank worden opgezet. Die kan voorkomen dat reisorganisaties in de financiële problemen komen doordat consumenten massaal hun geld terugvragen.

Kosten tijdelijke krachten lopen op

Tot slot pleiten de organisaties ervoor de hoge WW-premie voor tijdelijke krachten voorlopig een jaar buiten spel te zetten. Voor het toenemend aantal ondernemers dat tijdelijke krachten moet inhuren om eigen medewerkers in thuisquarantaine te vervangen, lopen de kosten enorm op.

Aan de magere kant

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: 'Vanwege de beslissing half oktober voor een gedeeltelijke lockdown zijn extra steunmaatregelen afgesproken met maatwerk voor de zwaar getroffen sectoren. Daar zijn we blij mee en daarover hebben we stevig onderhandeld met het kabinet. Maar het was toen al aan de magere kant. Nu de gedeeltelijke lockdown langer gaat duren en vanavond mogelijk verdere beperkingen komen, is het broodnodig een tandje bij te zetten om te voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven in deze sectoren onnodig over de kop gaan. Dat zou alle eerdere inspanningen bovendien teniet doen om deze bedrijven door de crisis te helpen.'

Lees het complete artikel op de website van VNO-NCW. 

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!