RVO.nl zoekt innovaties voor biobased economy

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

RVO.nl is op zoek naar innovaties die zorgen voor de omschakeling van fossiele brandstoffen naar biobased grondstoffen. Bent u hiermee bezig, dan komt u in aanmerking voor de tender Biobased Economy, Groen Gas en Recycling (BBEGR).

RVO.nl zoekt innovaties voor biobased economy

Het doel van de regeling is om via innovatie de kosten van chemische recycling te verlagen en concurrerend te maken ten opzichte van verbranding. Zo draagt de regeling bij aan minder CO2-emissie in Nederland.

Chemische industrie en biomassa

De grondstoffen die de energiesector en de chemische sector gebruiken, moeten we grotendeels vervangen door biomassa. De BBEGR tender richt zich op innovaties die biomassa via chemische- of biotechnologische processen weet om te vormen tot biobrandstoffen, chemicaliën en/of andere materialen.

Bij projecten binnen de BBEGR tender kijkt RVO.nl naar de potentiële afzetmarkt en de mate waarin de nieuwe biobased processen minder energie kosten dan de vergelijkbare fossiele varianten die we nu kennen.

Luchtvaart en biobrandstof

De luchtvaart is één van de sectoren die met grote interesse kijkt naar de mogelijkheden van biobrandstof. Laboratorium-onderzoek wees uit dat je van aardappelschillen vliegtuigbrandstof kan maken.

De BBEGR-regeling is in 2017 door een onderzoeksconsortium ingezet om te onderzoeken of het proces ook op grotere schaal economisch en technologisch haalbaar is.

Chemische recycling van kunststoffen

Een nieuw onderdeel van de BBEGR tender zijn pilotprojecten voor chemische recycling van kunststoffen. Het recyclen van kunststoffen is vaak erg lastig, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van lijmresten, kleurstoffen of coatings.

Dat er een markt is voor technieken in de chemysche recycling, bewijst bijvoorbeeld Ioniqa. Op basis van hun depolymerisatie-techniek kunnen zij in 2019 een grote fabriekslokatie gaan openen.

Een project indienen

Onderzoekt u mogelijkheden om fossiele grondstoffen te vervangen door biomassa? Of wilt u een project uitvoeren op pilot- of labschaal om kunststoffen chemisch te recyclen of een ander idee? Dien uw projectvoorstel in vóór 18 september 17.00 uur.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!