Samenwerking biedt verbetering efficiency

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: TNO

Ondernemers in de bouwlogistiek kunnen het resultaat van hun bedrijf flink verbeteren als ze meer gaan samenwerken. Ook op gebieden als ict of duurzaamheid valt er veel te winnen.

Samenwerking biedt verbetering efficiency

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en TNO schreven een boekje met concrete tips voor verbeteringen.

Het boekje kreeg de naam ‘Trends in de bouwlogistiek – Kansen voor vervoerders van bouwmaterialen’ en staat vol herkenbare voorbeelden. Neem het thema van de ‘lege kilometers’. Veel vervoerders leveren hun lading nu af op een bouwplaats en laten vervolgens een lege vrachtwagen terugrijden. Niet erg efficiënt, zeker niet als je bedenkt dat die vrachtwagens ook op de heenreis vaak maar gedeeltelijk zijn beladen. Het boekje bevat daarom suggesties voor vervoerders die ladingen willen combineren.

Lege kilometers

Ook de aanvoer naar grote bouwlocaties kan efficiënter. Nu rijden er op zo’n locatie dagelijks tientallen, soms zelfs honderden, vrachtwagens af en aan. Die vrachtwagens kunnen ook weer deels beladen zijn. Zeker in binnensteden is al die drukte hinderlijk voor omwonenden en bovendien is het tijdrovend voor de vervoerders. Wanneer vervoerders hun lading op een centraal punt afleveren en vervolgens gecombineerd transport naar de bouwlocatie regelen, dan scheelt dat tijd en geld.

Ladinguitwisseling

‘Het zijn aanbevelingen waar ondernemers in de bouwlogistiek verder mee kunnen’, zegt Paul van de Linde, secretaris Deelmarkt Bouwmaterialen van TLN: ‘Onze organisatie werkt al enige tijd samen met TNO in Branche Innovatie Contracten (BIC’s). Bij TLN hadden we eerder al in kaart gebracht welke trends en ontwikkelingen er spelen in de bouwlogistiek. Die hebben we binnen het BIC samen met TNO vertaald naar concrete aanbevelingen. Onder andere over samenwerking, maar bijvoorbeeld ook over nieuwe ontwikkelingen in ict of duurzaamheid. Denk maar aan ladinguitwisseling via internet. Daarin zijn samenwerking, ict en duurzaamheid gecombineerd.’

Heldere voorbeelden

‘De samenwerking tussen TLN en TNO verliep uitstekend’, zegt Van der Linde: ‘De TNO’ers weten wat er speelt in de branche en ze komen met heldere voorbeelden. Het boekje dat het resultaat is van die samenwerking, is goed ontvangen. Onze leden, de ondernemers in de bouwlogistiek, waren ronduit enthousiast. Het geeft ze een beter beeld van de nieuwste trends en ontwikkelingen en ze kunnen de tips meteen gebruiken in de dagelijkse praktijk van hun bedrijf.’

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over TNO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!