Samenwerking Nederland en Frankrijk versnelt biobased economy

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Maandag 20 januari ondertekenden de Nederlandse Biobased Delta en het Franse Industries & Agro-Ressources een ‘Memorandum of understanding’, waarin beide partijen een verregaande samenwerking aankondigen om de biobased economy te versnellen.

Samenwerking Nederland en Frankrijk versnelt biobased economy

Zij deden dit ter gelegenheid van het bezoek van de Franse president François Hollande aan Nederland.
Binnen de Biobased Delta (Zuidwest-Nederland) en Industries & Agro-Ressources (regio’s Picardie en Champagne-Ardennes) werken bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen aan de biobased economy, waarin groene grondstoffen (denk aan restproducten van de agrosector) de  rol overnemen van fossiele grondstoffen, zoals olie. De provincie Noord-Brabant is één van de partners in Biobased Delta.

Onderzoek en ontwikkeling

Beide regio’s onderzoeken en ontwikkelen toepassingen van groene grondstoffen. Zij doen dit vanuit eigen invalshoeken, die elkaar aanvullen. De Biobased Delta richt zich op teelt en verwaarding van groene grondstoffen voor  materialen en coatings. De focus bij Industries & Agro-Ressources ligt op het verwaarden van agrarische producten, zodat de industrie ze kan toepassen als nieuwe generatie biobrandstoffen, bio-chemicaliën, biomaterialen en bio-ingrediënten.

Samenwerking

De Nederlanders en Fransen gaan samenwerken op het gebied van informatie-uitwisseling, projectmanagement, innovatie, R&D en de implementatie van High Tech projecten. Ook gaan de clusters samen subsidieaanvragen doen voor Nederlandse, Franse of Europese fondsen.

De duur van de overeenkomst is drie jaar. De eerste gesprekken over bio-aromaten – een belangrijke grondstof voor de chemische industrie – zijn inmiddels gevoerd. Na twee jaar maken de Biobased Delta en Industries & Agro-Ressources de balans op. Dan zijn de eerste gezamenlijke projecten van de grond gekomen.

Een biobased economy in Brabant

De biobased economy is een economie die voor zijn energie en materialen niet meer afhankelijk is van fossiele grondstoffen, maar van groene grondstoffen. De provincie Noord-Brabant stimuleert de transitie naar deze nieuwe economie met een focus op de economische kansen. Want de ‘groene economie’ draagt niet alleen bij aan een duurzame samenleving, maar is ook een belangrijke motor voor de Brabantse kenniseconomie en de werkgelegenheid.

Meer informatie over Regio West-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!