Samenwerkingspartner belangrijk bij innovatie

  • Innovatie & MVO
  • Bron: AgentschapNL

Grote, bestaande bedrijven en onbekende, innovatieve startups zijn vaak net verstokte vrijgezellen. Ze willen de ander eigenlijk maar wat graag ontmoeten, maar het komt er gewoon niet van.

Samenwerkingspartner belangrijk bij innovatie

Dat concludeert KPMG in het onderzoek New Horizons. Dit is een onderzoek naar de huidige (on)mogelijkheden van partnerships tussen startups en grote ondernemingen.

New Horizons

Zien zij zelf het belang in van samenwerking? Weten zij elkaar te vinden? Wat zijn eventuele barrières om tot samenwerking te komen? En welke spelregels zijn van belang om de wederzijdse interesse in elkaar om te zetten in een vruchtbare samenwerking?

Samenwerking

58% van deze grote ondernemingen acht samenwerking met startups zelfs zeer belangrijk om te kunnen innoveren. Zij kunnen de nieuwe ondernemers in ruil daarvoor bijvoorbeeld helpen met financiering. Of met het op de markt brengen van hun creaties.

Enquête

Om verschillende redenen weten de twee elkaar vaak niet te vinden. Dit concludeert KPMG op basis van 128 gesprekken en enquêtes onder bedrijven. Want stel dat een startende ondernemer een goed idee heeft; wie moet hij dan bellen bij een multinational? Startups schrikken ook vaak terug voor de ingewikkelde juridische procedures van grote concerns. En zal zo'n bedrijf hun goede idee niet overnemen?

Banken en zakelijke dienstverleners

Voor de grote bedrijven vormt de constante stroom aan nieuwe, onbekende bedrijven de grootste uitdaging. Hebben ze een interessante samenwerkingspartner gespot? Dan is het product soms alweer achterhaald door een nog innovatiever variant van concurrenten. KPMG ziet dan ook een belangrijke rol weggelegd voor banken en zakelijke dienstverleners. Zij zouden als intermediair bijvoorbeeld een rol kunnen spelen. Maar bovenal een aanzet geven tot verdergaande open innovatie en co-creatie en het versterken van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!