Schoen- en Leder Fashion Centre naar Midden-Brabant

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Midpoint Brabant

Een schoen & ledercentrum voor consumenten dat uniek is in Europa. Dat verrijst de komende jaren tussen de snelweg A59 en het stadscentrum van Waalwijk, de schoen- en lederstad bij uitstek.

Schoen- en Leder Fashion Centre naar Midden-Brabant

Dit centrum in Midden-Brabant verenigt de internationale schoen- en lederhandel, het Nederlandse leder-design, de opleidingssector en de cultuurhistorie in een multifunctioneel
leder-belevingscentrum. Het zal jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. De investering beloopt ruim 40 miljoen euro. Zestien grote marktpartijen die gezamenlijk vele topmerken vertegenwoordigen, hebben hun deelname reeds toegezegd.
 
Consorium
Schoen- en lederliefhebbers zullen zich er in een waar ‘fashion-paradijs’ voelen. Daartoe hebben de gemeente Waalwijk, de internationale schoen- en lederindustrie, de opleidingssector, het samenwerkingsverband Midpoint Brabant en de cultuurhistorische instituten de handen ineengeslagen met projectontwikkelaar MAB Development in Den Haag – een volle dochter van de Rabobank. Gezamenlijk vormen zij het consortium dat de komende jaren zo’n 10.000 vierkante meter aan commerciële, educatieve en cultuurhistorische ‘belevingsruimte’ in Waalwijk wil ontwikkelen.
 
Jaarlijks 300- tot 500.000 bezoekers 
Uit grondige haalbaarheidsonderzoeken blijkt dat het centrum jaarlijks zo’n 300- tot 500.000 bezoekers of meer gaat trekken. Het verzorgingsgebied bestrijkt een straal van acht tot tien miljoen inwoners in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland. Zo zetten de gemeente Waalwijk en de regio De Langstraat zichzelf thematisch op de kaart als hét schoenen- en ledercentrum van Europa.
 
Multifunctionele betekenis 
Tientallen schoen- en lederfabrikanten van naam hebben reeds ingeschreven of tonen grote belangstelling voor een vestiging in dit nieuwe ‘lederdorp’. Ook diverse in Nederland verspreide opleidingen voor schoenontwerp en lederproductie overwegen concentratie van hun activiteiten in Waalwijk. Een ‘leather design academy’, museale functies, de vestiging van het ambachtelijke schoenatelier Greve en tientallen winkels op het gebied van schoenen en lederen modeaccessoires maken zo van de historie een bruidsschat voor de toekomst van Waalwijk-Lederstad en de Langstraat. Het project past naadloos in de missie van deze gemeente als ‘schakelstad in Midden-Brabant’.
 
Historische kans 
‘Het is letterlijk een historische kans voor onze regio De Langstraat’, zegt wethouder Henk Heuverling, portefeuillehouder voor centrumontwikkeling in Waalwijk. ‘Dit Fashion centre geeft de regio een grote economische en toeristisch-recreatieve impuls. De thematische positionering, pal aan ons stadshart en in directe verbinding met ons winkel- en horecagebied, levert een ideale uitgangspositie voor expansie.’
 
Inspiratiebron voor fashion sector
Het schoen- en ledercentrum wordt een inspiratiebron voor de fashion sector. Waalwijk – ooit het centrum van de lederproductie – heeft nog steeds een historisch bepaalde en zeer actieve handelssector – vele tientallen miljoenen paar schoenen vinden jaarlijks via Waalwijkse bedrijven hun weg naar consumenten overal ter wereld. Hoewel de eigenlijke productie daarvan de afgelopen decennia is ‘weggelekt’ naar lagere lonen-landen, is er tegenwoordig bovendien een retour-tendens naar hoogwaardige fabricage in Europa.
 
Hoofdrol voor Midden-Brabant 
De Midden-Brabantse lederhandel en –productie spelen daarin van oudsher een hoofdrol. Met dit nieuwe Schoen- en Ledercentrum verzilvert Waalwijk zo zijn verleden voor een toekomst in de retailsector. De magneetwerking ervan zal jaarlijks talloze consumenten richting Waalwijk trekken, hetgeen de regionale economie nieuwe groeipotentie zal geven, zo verwacht het consortium. Deze week zijn daarom de gemeenteraad van Waalwijk en de middenstand door MAB Development geïnformeerd over het project, dat verstrekkende gevolgen zal hebben voor ‘leisure & funshopping’ in Midden-Brabant. 

Meer informatie over Midpoint Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!