'Schrappen Europese regels niet slecht voor veiligheid'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Het schrappen van regels in het kader van het Better Regulation Programma van de Europese Commissie leidt niet tot slechtere arbeidsomstandigheden voor werknemers.

'Schrappen Europese regels niet slecht voor veiligheid'

Veiligheid en gezondheidsbescherming zijn vooral een kwestie van de cultuur binnen bedrijven, naast regelgeving. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de kritiek op het Europese programma.

Rompslomp

Volgens de PvdA, de SP en de FNV zou met het Europese programma de bescherming van werknemers worden afgedaan als 'administratieve rompslomp'. MKB-Nedeland en VNO-NCW wijzen erop dat het Better Regulation Programma juist tot doel heeft de regelgeving effectief in te richten. 'Met steeds meer regels wordt de regelgeving ondoordringbaar en een last waaronder bedrijven bezwijken. En als de handhaving niet overal gelijk is, wordt het gelijke speelveld geschaad.'

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor veiligheid en gezondheid ligt nu te veel bij de werkgever, stellen de ondernemersorganisaties. Het moet een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van werkgever en werknemer. Zo komt het voor dat werknemers ziek worden omdat zij de aanwezige veiligheids- en beschermingsmiddelen niet gebruiken. In dat geval helpt regelgeving dus niet.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!