‘Science in the City’ officieel van start in Eindhoven

  • Technologie
  • Bron: Brainport Development

Op 4 september is tijdens ‘Science in the City’ het online platform TechFinder gelanceerd. Deze tool maakt leraren wegwijs in het overvolle landschap van techniekactiviteiten en -lesmaterialen

‘Science in the City’ officieel van start in Eindhoven

Zo’n 300 Eindhovense basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 gaven deze ochtend de officiële aftrap via ‘Science in the City’, waar ze aan tien workshops mee deden die terug te vinden zijn in TechFinder. Aan het eind waren de kinderen onderdeel van een spectaculaire kettingreactie, die samen met de tien aanbieders van de workshops, tot een ware ontploffing leidde: TechFinder ging –bijna letterlijk- de lucht in!

De kinderen werden ’s morgen vroeg bij Dynamo ontvangen waarna ze, gehuld in paarse TechFinder t-shirts, enthousiast de stad in gingen om kennis te maken met techniek. De kinderen konden onder andere aan de slag met het bouwen van bruggen, doen van proefjes, DJ scraching, sleutelen met reuze Mecano, 3D printen en het onderzoeken van menselijke botten. De workshops werden aangeboden door TU/e, Mad Science, Techniek & Ik, Ontdekfabriek, Techniek Fabriek, FIRST® LEGO® League, Van Abbemuseum, Philips/Jet-Net jr, Summa College en Stichting Techniekpromotie. Al deze workshops zijn gemakkelijk terug te vinden in TechFinder.

Groot en gevarieerd aanbod

Voor scholen en dagverblijven is het namelijk knap lastig om een goed overzicht te krijgen van geschikte techniekactiviteiten en -materialen. Het aanbod is groot en verspreid. TechFinder biedt een overzicht van nagenoeg alle aanbieders in de regio. Scholen en dagverblijven kunnen activiteiten selecteren op regio, type en thema. Nadat de keuze definitief is, kunnen ze direct reserveren en achteraf online beoordelen. Andere gebruikers kunnen daardoor vooraf zien of deze activiteit goed beoordeeld is en of deze ook past bij hun wensen. TechFinder beperkt zich eerst nog tot het aanbod in Brainport Regio Eindhoven, daarna volgt heel Brabant en tot slot de rest van Nederland.

Gemeente deelt ‘cadeautje’ uit

Na afloop van de workshops maakte wethouder Monique van List van de gemeente Eindhoven bekend dat ze een cadeautje had voor de kinderen. “Eigenlijk meer voor jullie leraren want zij krijgen geld om samen met jullie leuke techniekactiviteiten uit te kiezen. Zo kunnen jullie regelmatig even samen kijken op www.TechFinder.nl om te zien of er iets voor jullie bij zit. Nu kunnen jullie al uit honderd activiteiten kiezen maar binnen de kortste keren zijn het er voor heel Brabant wel driehonderd!”

Met het cadeautje doelde Wethouder List op een nieuwe subsidieregeling voor scholen in het primair onderwijs. De gemeente stelt dit jaar maximaal 250.000 euro beschikbaar aan scholen die willen deelnemen aan techniekactiviteiten. Dit geld gaat rechtstreeks naar de scholen; docenten kunnen via hun eigen schoolbestuur de techniek activiteiten vergoed krijgen. De schoolbesturen zijn hier in een besloten bijeenkomst nader over geïnformeerd.

Binnenstad doet belangeloos mee

Tijdens Science in de City hebben tien organisaties in de binnenstad kosteloos ruimte beschikbaar gesteld waar de workshops voor de kinderen plaatvonden: Dynamo, Eindhovens Dagblad, St Catharina kerk, Stadhuis Eindhoven, Philips museum, Van Abbemuseum, Jeugd en Gezin Eindhoven, Brainport Development, Heuvel Galerie en Muziekcentrum Frits Philips. Allen onderschrijven het belang dat kinderen in deze toptechnologieregio in aanraking komen met techniek zodat ze mogelijk later voor een technische studie en carrière kiezen.

Realisatie TechFinder

TechFinder is een initiatief van Brabant voor Techniek! In Brabant voor Techniek!, ondersteund door de provincie Noord-Brabant, werken vijf regionale techniekplatforms samen om te zorgen dat er voldoende goed opgeleide technici beschikbaar zijn voor de Brabantse bedrijven en dat bètatechniek hoog op de maatschappelijke agenda van de overheid staat. Dit doen de platforms, in samenwerking met bedrijven uit de technieksector, door kinderen en jongeren via bijzondere projecten kennis te laten maken met techniek. ‘

Brainport Development en sCoolsience hebben TechFinder gerealiseerd.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!