Singularity University naar Eindhoven

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

De Singularity University uit Silicon Valley gaat in Eindhoven een Nederlandse vestiging openen, de eerste van de SU buiten Amerika. De Nederlandse vestiging, die in november moet openen.

Singularity University naar Eindhoven

De Nederlandse vestiging zal zich vooral richten op Health, Mobility, Water en Agrifood, sectoren waarin Nederlandse wetenschappers en bedrijven tot de wereldtop behoren. De komst van de SU is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de gemeente Eindhoven, het ministerie van economische zaken, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, Health Valley/de Radboudumc in Nijmegen, Brainport Development, Deloitte en de Nederlandse ambassadeur van de SU, Yuri van Geest.

Burgemeester Rob van Gijzel en de CEO van SU, Rob Nail ondertekenden het 'Construction Contract' 31 maart in Californië. Namens StartUpDelta, een initiatief dat buitenlandse investeerders wil aantrekken voor Nederlandse tecnho-start-ups, maakte Prins Constantijn van Oranje deel uit van de delegatie in Californië.

De basis voor de overeenkomst is gelegd in november 2014, toen een delegatie onder leiding van SU-CEO Rob Nail Brainport Regio Eindhoven bezocht. Het komend half jaar wordt gebruikt voor het uitwerken van de plannen, zoals wie de leiding krijgt over het instituut en waar het in Eindhoven gevestigd wordt. Opening is voorzien in november.

Rekenkracht

De Singularity University werd in 2008 gesticht door Peter Diamandis en Ray Kurzweil op het NASA Ames onderzoekscentrum in SiliconVally, samen met verschillende corporate partners zoals Google, Nokia, Cisco, Genentech, Autodesk, ePlanet en Kauffman Foundation. De naam wordt ontleend aan een term uit de technologiewereld: het singuliere moment dat wordt bereikt wanneer de machine even slim is als de mens. Volgens de Wet van Moore verdubbelt de rekenkracht van computerchips ongeveer elke anderhalf jaar. Met de huidige technologische ontwikkelingen in gedachte zullen computers en robots dus rond het jaar 2030 net zoveel rekenkracht hebben als het menselijk brein.

Grand Challenges

De term ‘University’ is enigszins misleidend want het gaat niet om een opleiding of onderwijskundig instituut. De SU wil oplossingen bieden voor de zogeheten ‘grand challenges’ in onze wereld, zoals bijvoorbeeld gezondheid, klimaat, voedsel, urbanisatie en mobiliteit. Iedereen die kan bijdragen is welkom. De SU brengt wereldwijd wetenschappers, ondernemers en studenten bij elkaar die technologie combineren op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica, biotechnologie, neurowetenschappen en nanotechnologie. Daarmee is de SU wegbereider van baanbrekende innovatie, met haar werkwijze heeft de SU al meer dan honderd start-ups opgezet en verschillende ideeën in patenten vastgelegd.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!