Softwarebedrijven verenigen zich in cluster

  • Technologie
  • Bron: Brainport Development

Zo’n dertig softwarebedrijven in Brainport Regio Eindhoven hebben zich sinds kort verenigd in het High Tech Software Cluster (HTSC). De ondernemingen, groot en klein, verwachten dat de samenwerking zal leiden tot een vaste plek in de wereldtop.

Softwarebedrijven verenigen zich in cluster

Het HTSC streeft tegelijkertijd ook naar meer erkenning voor de softwarebranche die een sleutelrol vervult bij de ontwikkeling van innovatieve hightech producten.

Snel juiste partners vinden

Het nieuwe cluster is onder regie van Brainport Development ontstaan. De samenstelling is zeer divers. Het gaat om dienstverleners, OEM’s, toolverkopers, systeemhuizen. “Het is een stevig mix en dat levert een redelijke dynamiek op”, zegt Ad van Dongen die vanuit ICT Automatisering Nederland N.V. deel uitmaakt van het cluster. Volgens de Operations Manager biedt het cluster veel voordelen. “Het is een laagdrempelige manier om samenwerking op gang te brengen. Je kunt binnen het cluster snel de juiste partners vinden. De samenstelling is bovendien multidisciplinair wat een grote toegevoegde waarde is. Het biedt de leden de mogelijkheid om zonder al te veel obstakels hun kennis en kunde te verbreden. We kunnen veel van elkaar leren. Niet alleen op het gebied van technologie, maar ook wat betreft bedrijfsvoering en marketing.”

De aangesloten bedrijven verwachten door de samenwerking ook een grotere markt te bereiken, aldus Van Dongen. Zonder dat daarvoor moeizame fusies of trajecten nodig zijn. “Vanuit de markt komen steeds meer complexe vragen. Het gaat vaak om pittige (sub)systemen die veel kennis en tijd vergen. Met een cluster kun je op dat productniveau sneller leveren.”

Smart Industry

Van Dongen is voor zijn dagelijkse werk bezig als key accountmanager voor ASML. Net als veel van zijn collega’s in de software vindt hij dat zijn branche meer erkenning verdient. Die gedachte is door Wim Renders van Brainport Development opgepikt. Volgens de projectleider vormen software-engineering en data-verwerking de belangrijkste pijlers voor de toekomst van de topsector High Tech Systems and Materials (HTSM). Dankzij de expertise op het gebied van software liggen er volgens hem in de Brainportregio enorme kansen. “Software zal de onze toekomst gaan bepalen, dat is mijn stellige overtuiging”, zegt Renders.

In dat verband wijst hij naar de laatste ontwikkelingen met Smart Industry, ook wel Industrie 4.0 genoemd, waarbij ICT optimaal wordt geïntegreerd in het productieproces. Op dit moment storten overheid en bedrijfsleven zich op de allernieuwste ICT-ontwikkelingen om een meer efficiënte, flexibele en kwalitatieve wijze van produceren te realiseren. Smart Industry, met bekende voorbeelden als robotica, 3D printen en sensortechnologie, levert niet alleen extra banen op, maar zal ook veel beroepen ingrijpend veranderen.

Zichtbaarheid vergroten

Het cluster zal volgens hem daarom actief het belang van de softwaresector gaan uitdragen. Renders: “En we willen ook de zichtbaarheid van de leden van het HTSC vergroten. Samen met het streven om internationaler op te treden en gezamenlijk de technologie naar een hoger plan te tillen. Dat zijn allemaal gecompliceerde zaken die je alleen niet zo gemakkelijk voor elkaar krijgt.”

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!