Solliance krijgt unieke opstelling voor testen zonnecellen

  • Technologie
  • Bron: Brainport

Het laboratorium van Solliance op de High Tech Campus krijgt een fonkelnieuwe opstelling om zonnecellen te testen op efficiëntie en robuustheid. In een zogenoemde ‘hybride zonnecelltester’ kan zowel het zonlicht als de weersomstandigheid worden nagebootst.

Solliance krijgt unieke opstelling voor testen zonnecellen

Deze unieke combinatie zal nieuwe gegevens opleveren over zonnecellen die voor onderzoekers op dit moment niet beschikbaar zijn.

Verbeterde editie

De nieuwe proefopstelling is in feite een verbeterde versie van het model dat al drie jaar wordt gebruikt door TNO. Het gaat om een gemodificeerde klimaatkamer, in combinatie met een zogenoemd multicel IV-meetsysteem en een zonlichtsimulator. Deze simulator is uitgerust met een serie lampen en wijkt nauwelijks af van echt zonlicht.

Nieuwe kennis

In de opstelling kunnen uiteenlopende type zonnecellen tegelijkertijd worden getest. “We kunnen zonlicht, temperatuur en vochtigheid zodanig afstellen, dat we een levensechte periode van vijfentwintig jaar in het lab kunnen reduceren tot ongeveer duizend uur”, zegt Mirjam Theelen. Het zal volgens de wetenschapper van Solliance nieuwe kennis opleveren over zonnecellen en mini-modules.

Samenwerking met MKB

Theelen is bezig met een promotieonderzoek. Zij miste echter de juiste proefopstelling om data te verzamelen en bedacht het huidige systeem. Voor de uitvoering zocht ze toenadering tot een aantal MKB-bedrijven om haar te helpen. “Het creëren van kunstmatig licht met dezelfde kenmerken als zonlicht, is heel complex. Het bedrijf Eternal Sun heeft hiervoor een slimme techniek bedacht. Het bedrijf ReRa levert de uiterst nauwkeurige meetsystemen en Hielkema Testequipment levert de klimaatkamer.”

Commerciële markt

Omdat er wereldwijd veel vraag bestaat naar een dergelijke opstelling, hebben de samenwerkende partijen de logische stap genomen om ook de commerciële markt op te gaan. Een Nederlands consortium, gevormd door Eternal Sun, Hielkema Testequipment, ReRa Solutions en Solliance-partners ECN en TNO, zal de opstelling ontwikkelen en bouwen. Met het eerste marktklare model worden de kinderziektes weggeslepen, waarna de opstelling in de eerste helft van 2015 te koop is.

Meer informatie over Brainport Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!