Spookfacturen MKB Nederland Registratie

Sinds kort ontvangen zijn er spookfacturen gesignaleerd van MKB Nederland Registratie. Op een verborgen manier is dit geen factuur maar een offerte. De organisatie die deze 'facturen' verstuurt, is niet gelieerd aan MKB-Nederland of de KvK.

Spookfacturen MKB Nederland Registratie

Sinds kort ontvangen MKB-Nederland, VNO-NCW en Steunpunt Acquisitiefraude vragen over wat gezien wordt als “factuur” van MKB Nederland Registratie. Is het een nieuwe dienst van MKB-Nederland? Ondernemers worden op het verkeerde been gezet door het logo bovenaan de brief. In grote letters MKB en daaronder Nederland, ongeveer als in het MKB-Nederland logo… Ongeveer, want wie de twee naast elkaar plaatst ziet de verschillen.

Ondernemers verklaren zich niet bewust te zijn ooit een overeenkomst te zijn aangegaan. En dat klopt. Wie de kleine lettertjes helemaal onderaan leest, ziet daar staan dat de organisatie niet gelieerd is aan MKB-Nederland of de KvK. En “op deze offerte rust geen factureringsgrondslag” Een goed verborgen manier om te zeggen dat het een offerte is en geen factuur. Daardoor blijft deze – uit de reacties als misleidend ervaren – spookfactuur juridisch gezien binnen de ragdunne lijntjes en zal helaas geen officier van justitie de handschoen oppakken om dit als bewuste misleiding te kwalificeren.

In de spookfactuur staan zelfs een betalingskenmerk en een klantnummer vermeld. En wordt benadrukt dat betaling binnen 14 dagen dient te geschieden. Indien betaling uitblijft worden mogelijk herinneringskosten in rekening gebracht. Kortom, alle elementen om op het verkeerde been te worden gezet zijn aanwezig.

Advies: probeer niet via het vermelde telefoonnummer contact op te nemen. Wie het nummer googelt komt uit op een website van 'notarissen in Groningen' die uit de lucht is. We raden aan dat mocht u schriftelijk c.q. per e-mail om opheldering vragen, de brieven niet te ondertekenen (of een nep-handtekening te gebruiken) om te voorkomen dat misbruik gemaakt kan worden van uw handtekening. Brieven kunnen ongeopend retour komen. Gooi deze niet weg, maar bewaar deze ongeopend.

Meld de ontvangst van een dergelijke factuur c.q. offerte altijd bij de Fraudehelpdesk. Hier kunt u ook voor alle andere vragen en advies over fraude terecht.

Voorbeeld van de factuur van MKB Nederland Registratie

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!