'Spoorverbinding tussen Brainport en Brussel noodzakelijk'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport

De provincie Noord-Brabant dringt bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) en de NS aan op een goede oplossing voor de internationale spoorverbinding tussen Noord-Brabant en Vlaanderen.

'Spoorverbinding tussen Brainport en Brussel noodzakelijk'

De provincie heeft een voorstel uitgewerkt om een extra intercityverbinding in te zetten tussen Eindhoven – Breda – Antwerpen – Brussel. Deze nieuwe spoorverbinding moet een aanvulling zijn op de huidige internationale spoorverbindingen met de Thalys en de Beneluxtrein. Het Brabantse voorstel is op 8 maart voorgelegd aan het ministerie van I&M en de NS als alternatief om de problemen met de Fyra op te lossen.

Uitvallen Fyra

Na het uitvallen van de Fyra werd de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel opnieuw ingezet. Voorlopig kunnen Brabantse treinreizigers vanuit Roosendaal met de trein naar België. Gedeputeerde Van Heugten: “Voor nu is de herintroductie van de Beneluxtrein prima. Maar voor de lange termijn is dat echt onvoldoende. Reizigers moeten ook vanuit Breda en Eindhoven gebruik kunnen maken van een snelle verbinding naar België. Samen met onze Belgische partners hebben we gezocht naar een snelle verbinding via het spoor en die zien wij in deze ‘Brussel-Brainport-express’.”

Extra alternatief

Het Vlaams-Brabantse initiatief bestaat uit een rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Brussel die acht keer per dag per richting over het hogesnelheidstracé tussen Breda en Antwerpen gaat rijden. Van Heugten: “Een topregio op het gebied van kennis en innovatie als Zuidoost-Brabant verdient een rechtstreekse spoorverbinding met Vlaanderen. En op deze manier verleiden we mensen ook om de auto te laten staan om zo de file op de drukke E34 en E19 te vermijden. Daar hebben onze Zuiderburen ook wel oren naar. En Roosendaal blijft ondertussen een vast station voor de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel.”

Eerste stap

De provincie Noord-Brabant heeft het plan voor de nieuwe spoorverbinding op 8 maart voorgelegd aan het ministerie van I&M en de NS. Van Heugten: “Staatssecretaris Mansveld onderzoekt op dit moment welke alternatieven er zijn om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra op te lossen. Een aanvullende intercityverbinding tussen Eindhoven – Breda – Antwerpen – Brussel kan naar mijn mening niet ontbreken in dat pakket van alternatieven.”

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!