Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft zuinigste OV

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Stadsregio Arnhem Nijmegen

Uit het rapport over de CO2 uitstoot van het openbaar vervoer in Nederland, dat vandaag is uitgegeven in opdracht van het KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer), blijkt dat in de Stadsregio Arnhem Nijmegen het beste scoort.

Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft zuinigste OV

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode november 2013 tot en met maart 2014. Onderzocht is hoeveel CO2 uitstoot per reizigerskilometer door de bussen wordt geproduceerd. In de Stadsregio Arnhem Nijmegen is dat slechts 17 gram per reizigerskilometer.

CO2 per reizigerskilometer

Het onderzoek, uitgevoerd door bureau Balancia, geeft een overzicht van de CO2 uitstoot per reizigerskilometer van ov busconcessies per ov-autoriteit. De uitstoot per reizigerskilometer in de stadsregio is met 17 gram per reizigerskilometer veruit de laagste van Nederland. Daarop volgt de provincie Flevoland met 87 gram CO2-uitstoot per reizigerskilometer en de hoogste CO2-uitstoot is 177 gram per reizigerskilometer in Stadsgewest Haaglanden.

De voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Wim Dijkstra, geeft aan verheugd maar niet verbaasd te zijn over het resultaat. “We wisten al, dat we het groenste openbaar vervoer van Nederland hebben met onze trolleys op groene elektriciteit en onze bussen op groen gas.

Groene Cockpit

Het is de verdienste geweest van de Stadsregioraad en het College van Bestuur dat in 2012 een concessie heeft aanbesteed met strenge duurzaamheidseisen. Binnen de stadsregio is hiervoor een ‘Groene Cockpit’ ontwikkeld, waarmee kosten en opbrengsten van duurzame aandrijfsystemen berekend kunnen worden. Uit de cockpit bleek dat het verduurzamen van de concessie nauwelijks extra kosten met zich meebracht, maar wel een enorme milieuwinst boekte. Op basis hiervan heeft de stadsregio het vergroenen van het openbaar vervoer in het Programma van Eisen opgenomen.

Hermes, die onder de naam BRENG, het openbaar vervoer in de stadsregio verzorgt, heeft volledig aan deze eisen voldaan, waardoor we nu dit resultaat hebben bereikt. De ‘Groene Cockpit’ wordt inmiddels ook door andere ov-autoriteiten gebruikt en de stadsregio hoopt hiermee haar steentje te hebben bijdragen aan het verduurzamen en vergroenen van het openbaar vervoer in Nederland.”

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!