Standaard huurovereenkomst risicovol voor ondernemers

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: ARAG

Zo’n 90% van de zakelijke huurovereenkomsten is gebaseerd op het ROZ-model. Dit type contract is ‘de standaard’ geworden en wordt online massaal verspreid en gebruikt. Het contract is juridisch juist, maar voor de hurende partij in veel gevallen ongunstig.

Standaard huurovereenkomst risicovol voor ondernemers

Ondernemers zijn zich hier vaak niet van bewust. En weten evenmin dat ook huurovereenkomsten onderhandelbaar zijn. ARAG signaleert dat huurders onbewust veel risico lopen, doordat zij de inhoud van hun contract niet kennen.

Ondernemend Nederland: Onderhandel over je huurcontract

‘Je bent ondernemer en hebt eindelijk het pand gevonden waar je jouw bistro wilt openen. Menukaart, inrichting, personeel, je bent met van alles bezig. Het huurcontract tekenen zie je als verplicht onderdeel, iets waar je zelf weinig op in te brengen hebt’. “En dit is waar het vaak mis gaat bij huurovereenkomsten. Ondernemers nemen onvoldoende tijd om het contract goed door te nemen en te onderhandelen op punten waar het voor hen als huurder niet goed uit kan pakken”, aldus Richard Oonk, senior jurist huurrecht bij ARAG Rechtsbijstand. “Een gemiste kans, want er is wel degelijk ruimte om op onderdelen te onderhandelen. Daarmee kunnen financiële en juridische problemen voorkomen worden.”

Hoe het fout kan gaan

Oonk illustreert waar het mis kan gaan. Als je een winkel in een winkelcentrum huurt, betaal je naast huur ook servicekosten. In ruil voor deze kosten zorgt de verhuurder ervoor dat het totale winkelcentrum aantrekkelijk blijft. Wat wij nogal eens zien, is dat er een laag voorschot wordt gevraagd, waardoor het huren van een winkel interessant oogt. In de huurovereenkomst staat dat eens per jaar de afrekening plaatsvindt op basis van de werkelijke uitgaven van de verhuurder.

Als je als ondernemer ervan uit bent gegaan dat het voorschot een goede indicatie was voor het eindbedrag, kom je bedrogen uit. En moet je eind van het jaar een flinke som aan je verhuurder nabetalen. En in alle gevallen geldt: eerst betalen en dan je recht halen. Voor winkels die minder goed draaien, kan een dergelijke onvoorziene uitgave mogelijk tot een faillissement leiden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!