Stap verder in proces tegen acquisitiefraude

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB Midden

MKB-Nederland is weer een stap verder in het proces dat zij in juli tegen onder meer het bedrijf Infosite BV is gestart wegens (vermeende) acquisitiefraude. De rechter heeft de ondernemersorganisatie ontvankelijk verklaard voor het voeren van een collectief proces.

Stap verder in proces tegen acquisitiefraude

Met andere woorden: de rechter heeft hiermee aangegeven dat zij zich zal gaan buigen over de klacht van MKB-Nederland. Infosite was namelijk van mening dat MKB-Nederland helemaal geen recht had om überhaupt een proces te starten omdat zij als organisatie zelf geen slachtoffer is. De ondernemersorganisatie spreekt in het proces namens vele bedrijven die zich gedupeerd voelen door de bedrijven Infosite BV, Holland Internet Group bv en Telefoongids.com.

MKB-Nederland heeft talloze klachten binnengekregen over de misleidende werkwijze van deze bedrijven. Onbedoeld ondertekenen ondernemers een contract waar ze vaak jaren aan vastzitten en flink voor in de buidel moeten tasten, voor een dienst met geen of beperkte waarde. Dit soort praktijken kost het bedrijfsleven naar schatting 400 miljoen euro per jaar.

De ondernemersorganisatie eist in het proces dat de gedaagden, op straffe van een dwangsom, stoppen met hun handelswijze. Zij wil tevens dat de rechtbank een principiële uitspraak doet en de Wet op Oneerlijke Handelspraktijken ook van toepassing verklaart op kleine en middelgrote ondernemingen. Nu beschermt deze wet alleen consumenten. De wet ook van toepassing verklaren voor ondernemers betekent dat de bewijslast bij de andere partij komt te liggen, en niet meer bij de ondernemer. Dat vergroot de kansen van ondernemers om onder dit soort contracten uit te komen. De rechter kijkt nu meestal alleen naar wat op schrift is gesteld, terwijl de misleiding vaak via de telefoon plaatsvindt.

Het proces gaat nu verder met, wat in rechterlijke termen wordt genoemd, de Conclusie van Repliek. Dat houdt in dat MKB-Nederland kan reageren op het verweer van de gedaagde partijen. MKB-Nederland is optimistisch over de afloop van de zaak, die overigens nog wel even gaat duren: ‘Als we het proces winnen, dan hebben we een goed voorbeeld gesteld richting andere frauduleuze bedrijven en voor andere slachtoffers. Verliezen we, dan hebben we een sterke lobby richting de politiek om de wetgeving aangepast te krijgen.’

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!