Startende ondernemers hebben minder overlevingskans

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kamer van Koophandel

Vijf jaar na de start bestaat nog 54% van de ondernemingen, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Startende ondernemers hebben minder overlevingskans

Binnen de detailhandel staken ondernemers nog sneller hun activiteiten: na 5 jaar bestaat nog slechts 39%. In de horeca is dit 40%. De hoogste overlevingskans geldt in de landbouw met 65% van de ondernemingen die na vijf jaar nog actief zijn.

Gelet op de zware tijden in de bouwsector is het opmerkelijk dat ondernemers op overlevingskansen gemiddeld scoren. De verwachting is dat het aantal afvallers volgend jaar zal toenemen en daarmee de overlevingskans na vijf jaar zal afnemen.

Eerder berichtte de Kamer van Koophandel al over een afname van bijna 4% t.o.v 2011 van het aantal starters in 2012. De horeca laat als enige branche een positieve ontwikkeling zien met 5,5% meer starters ten opzichte van 2011.

Restaurants/cafetaria's +3%
Café +2%
Campings +12%
Hotels -12%
Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!