Stichting Eindhoven | Brabant 2018 een feit

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Stichting Eindhoven | Brabant 2018 is door de ondertekening van de oprichtingsakte een feit. De stichting is in het leven geroepen om de kandidaatstelling voor te bereiden om de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 naar Brabant te halen.

Stichting Eindhoven | Brabant 2018 een feit

Foto vlnr: Peter van der Velden (burgemeester van Breda) Rob van Gijzel (burgemeester van Eindhoven), CdK Wim van de Donk, Fons Jacobs (burgemeester Helmond), Peter Noordanus (burgemeester Tilburg), Ton Rombouts (burgemeester 's-Hertogenbosch).

Belangrijke taak

De stichting heeft een belangrijke taak als de titel eenmaal is verkregen. Dan is ze verantwoordelijk voor het realiseren van de organisatie, programmering, communicatie, public relations, monitoring en evaluatie van het evenement. De stichting bestaat uit een Raad van Toezicht, een bestuur en een directieteam. De akte werd vandaag ondertekend door de Commissaris van de Koningin en de burgemeesters van Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Voorzitter

De Raad van Toezicht staat onder voorzitterschap van Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven.  In zijn ‘maidenspeech’ na afloop van de ondertekening meldde hij: “Eindhoven gaat de titel proberen binnen te halen. Maar dat doen we niet alleen. We doen dat allemaal samen, en we worden ook samen Culturele Hoofdstad. Want dat kunnen wij in Brabant.”

Vice-voorzitter van de Raad van Toezicht is Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. Hij nam de gelegenheid te baat om Ton Rombouts, vaandeldrager en vanaf het begin een krachtige motor achter het initiatief, te bedanken voor zijn inzet met een kunstwerk van de Brabantse kunstenaar Marc Mulder.

Verder leden van de Raad van Toezicht: Ton Rombouts (burgemeester van ’s-Hertogenbosch), Brigite van Haaften-Harkema (gedeputeerde Cultuur en Samenleving van de provincie Noord-Brabant), Mary-Ann Schreurs (wethouder Cultuur van Eindhoven), Marjo Frenk (wethouder Cultuur van Tilburg), Jan van den Heuvel (wethouder Cultuur van Helmond), Jeroen Weyers (wethouder Cultuur van ’s-Hertogenbosch) en Wilbert Willems (wethouder Cultuur van Breda).

Bestuur

Voorzitter van het bestuur van de stichting is Wim van den Goorbergh, voormalig vice voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland. Verdere bestuursleden zijn Femke den Boer (directeur AKV|St. Joost-Avans Hogeschool), Nienke Meijer (lid College van Bestuur Fontys), Harry Hendriks (Hoofd Government en Public Affairs Philips) en Jan Renier Swinkels (CEO Bavaria N.V.).

Directie

De dagelijkse leiding van de stichting is in handen van artistiek directeur Martijn Sanders en zakelijk directeur Heleen Huisjes.

Culturele Hoofdstad

Elk jaar leveren twee Europese landen een Culturele Hoofdstad van Europa. Het doel is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen. Bovendien moeten Culturele Hoofdsteden ertoe bijdragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!