Stijging lokale lastendruk vraagt om actie kabinet

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: MKB

MKB-Nederland wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen de stijgende lokale lastendruk. Met onder meer een forse verhoging van de onroerende zaakbelasting gaan gemeenten lijnrecht in tegen eerdere afspraken om de lokale lasten voor bedrijven in de hand te houden.

Stijging lokale lastendruk vraagt om actie kabinet

Hoewel gemeenten eerder beloofden om de opbrengsten van de OZB in 2012 niet te verhogen, blijkt uit cijfers van het CBS dat ze dit jaar bijna 6 procent meer willen binnenhalen dan in 2011.
En de OZB is niet de enige manier waarop gemeenten de lasten voor burgers en bedrijven verzwaren, zo blijkt uit het CBS-overzicht. Ook willen ze 8 procent meer aan toeristenbelasting innen en 10 procent meer aan precariobelasting (voor het gebruik van de openbare ruimte).

Lastenstijging
Deze lastenstijging komt op een moment dat burgers en bedrijven het door de crisis toch al moeilijk hebben. Gemeenten lijken hun eigen financiële problemen voor een fors deel op hen af te wentelen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen premier Rutte, die eind 2010 op het jaarcongres van MKB-Nederland aankondigde dat gemeenten de bezuinigingen, die ze van het kabinet opgelegd krijgen, niet mogen terughalen 'over de rug van ondernemers'.

De stijgingen zijn ook strijdig met de bestuursafspraken van de gemeenten en de rijksoverheid om de opbrengst van de OZB op hetzelfde niveau te houden.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!