STL: ‘Lichte groei in vraag logistiek personeel’

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek

Het aantal werknemers dat werkzaam is in de transport en logistiek is in het tweede kwartaal van dit jaar licht gestegen met 0,4 procent. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

STL: ‘Lichte groei in vraag logistiek personeel’

Deze stijging is volgens het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) normaal omdat onder invloed van de seizoenen het aantal werknemers van het eerste op het tweede kwartaal vrijwel altijd toeneemt. De stijging bedroeg in 2010 nog bijna 1 procent, in 2012 was dat nog maar 0,2 procent. Het afgelopen jaar bedroeg de stijging 0,3 procent en dit jaar is er dus sprake van weer een lichte stijging met 0,4 procent.

Sector volgt in licht economisch herstel

De voorzichtige groei van de economie en de toenemende bedrijvigheid zorgt er volgens het instituut voor dat de vraag naar goed opgeleid personeel verder toeneemt. De economie herstelt zich en de sector transport en logistiek volgt, aldus het sectorinstituut dat juli dit jaar ontstond uit een fusie tussen Gezond Transport, VTL en FUWA. Er lijkt zelfs sprake van voorzichtige groei. Was tot dusver de groei vooral te danken aan de export, nu lijkt ook de binnenlandse vraag naar goederen weer op te leven.

Sinds 2009 afname in personeel

Ondanks de lichte groei is er vanaf 2009 een afname zichtbaar van het aantal mensen dat werkzaam is in de sector transport en logistiek. De daling bedraagt ongeveer 4 procent; op basis van een index van 100 in het laatste kwartaal van 2009 naar 96 in het tweede kwartaal van dit jaar.

MCt bemiddelde voor 125 chauffeurs

Uit de vandaag gepresenteerde cijfers van het STL blijkt verder dat het Mobiliteitscentrum transport (MCt) sinds 2009 meer dan 2.000 werkzoekenden, voornamelijk chauffeurs, heeft geplaatst bij bedrijven in de sector. In de eerste twee kwartalen van dit jaar bemiddelde het MCt gemiddeld 125 werkzoekenden naar een vaste baan in de sector.

400 vacatures in het afgelopen kwartaal

Ook valt op dat sinds het vierde kwartaal van het afgelopen jaar het aantal aangemelde vacatures sterk is gestegen van minder dan 100 naar bijna 400 in het afgelopen kwartaal. Dat komt doordat ook grotere bedrijven het MCt weten te vinden voor het vervullen van hun vacatures.

Piek dankzij item RTL Transportwereld

De grote piek van aangemelde vacatures in het vierde kwartaal van 2013 en in het eerste van 2014 is te danken, zo verklaart het STL, aan het item in RTL Transportwereld, dat tot veel inschrijvingen heeft geleid.

Gemiddelde pensioenleeftijd is gestegen

Tussen 2010 en 2014 is volgens het STL de gemiddelde pensioenleeftijd van personeel in transport en logistiek ongeveer een jaar gestegen van 62 jaar naar ongeveer 63 jaar. Het aantal werknemers dat met pensioen gaat is gestegen van 931 in 2011 naar 1.249 in 2013.

Kwart personeel heeft ongezonde leefstijl

Uit de cijfers van het sectorinstituut blijkt verder dat een kwart heeft een ongezonde leefstijl en 9 procent valt in een risicogroep vanwege zijn of haar loopbaan. Daarnaast scoort 9 procent fysiek onvoldoende en valt 8 procent wegens mentale kwesties in de risicogroep.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!