Studenten na opleiding ook Buurtsportcoach

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Hogeschool van Arnhem Nijmegen

Studenten die de opleiding Sport- en Bewegingseducatie (SBE) afgerond hebben, zijn tevens opgeleid tot buurtsportcoaches. Dit verbetert hun positie op de arbeidsmarkt.

Studenten na opleiding ook Buurtsportcoach

HAN-studenten die met succes de opleiding Sport- en Bewegingseducatie (SBE) hebben doorlopen zijn, op enkele kleine verbeterpunten na, opgeleid tot prima buurtsportcoaches. Dat is positief voor hun positie op de arbeidsmarkt, want de komende jaren zijn er veel buurtsportcoaches nodig.

Profiel buurtsportcoach

Dit is de conclusie uit een onderzoek van Esther Derksen dat in studiejaar 2012-2013 in opdracht van de HAN is uitgevoerd naar het profiel van de buurtsportcoach. De vraag was in hoeverre dit profiel overeenkomt met dat van een afgestudeerde student Sport- en Bewegingseducatie.

Een buurtsportcoach heeft als specifieke opdracht het organiseren van een sport- en beweegaanbod in de buurt. Verder wordt van de coach verwacht dat hij of zij een verbinding maakt tussen sport- en beweegaanbieders en andere sectoren zoals zorg, welzijn, jeugdzorg en kinderopvang en onderwijs. Er is altijd sprake van een combinatie met sport en bewegen.

Vaardigheden en competenties

Uit het onderzoek blijkt de studenten van de studie Sport- en Bewegingseducatie voor een groot deel al worden opgeleid tot goede buurtsportcoaches.

Een voordeel van deze studenten is dat ze heel goed zijn in het verrichten van uitvoerende en beleidstaken en ook in het coördineren van diverse evenementen. Bovendien krijgen de studenten tijdens de studie nog veel meer vaardigheden en competenties aangeleerd, die voor een buurtsportcoach erg belangrijk zijn.

Sport en bewegen in de buurt

Het onderzoek is belangrijk, omdat de overheid graag wil dat er meer gesport wordt in de eigen buurt of omgeving. Daarom heeft het kabinet een programma ontwikkeld: Sport en bewegen in de buurt. Via dit programma krijgen gemeenten geld om 1.000 extra buurtsportcoaches in te zetten, naast de al werkende combinatiefunctionarissen.

Waarom dit onderzoek?

De functie buurtsportcoach is een nieuw beroep: er zijn nog geen studenten die specifiek werden opgeleid om dit beroep uit te oefenen. Daarom wil de HAN weten wat het opleidingsinstituut kan doen om hun studenten zo goed mogelijk op te leiden tot buurtsportcoaches.

Omdat de studie Sport- en Bewegingseducatie een sportopleiding binnen de HAN is die op het eerste gezicht goed overeenkomt met het profiel van de buurtsportcoach, is onderzocht of hun studenten goed worden opgeleid tot dat beroep.

Meer informatie over HAN University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!